Laatste nieuws:

DEN HAAG, 29 april 2013 09:58

Bernard Wientjes: Industriële sector krijgt niet de aandacht die ze verdient

"Als je jarenlang verkondigt dat Nederland een postindustriële natie is, zoals dat nog in het regeerakkoord van Balkenende stond geschreven, dan wekt het weinig verbazing dat de industriële sector niet de aandacht krijgt die ze verdient", zegt Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, in een interview met de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK).

Bernard Wientjes: "Gelukkig hadden we nog de industie".'
Bernard Wientjes: "Gelukkig hadden we nog de industie".
1/1

Het interview vond plaats in het kader van de industriecampagne ‘Maak kennis, maak mee, maak waar', die de DNHK dit jaar in samenwerking met VNO-NCW en FME voert. De industriële sector moet in Nederland weer meer in de focus komen te staan. Pas toen de crisis toesloeg zijn we volgens Wientjes gaan beseffen dat een deel van de groei in de dienstensector geen echte groei was. "Gelukkig hadden we toen nog industrie."

Research blijft achter

Om de Nederlandse maakindustrie internationaal concurrerend te houden zijn er volgens Wientjes echter nog de nodige hindernissen te nemen. "Onze private uitgaven aan research blijven achter bij de Lissabon-norm." Dit is volgens hem weliswaar deels te verklaren door de structuur van de Nederlandse economie, maar staat toch in een groot contrast met ons grootste buurland en onze belangrijkste handelspartner Duitsland. "Wij kunnen ronduit jaloers zijn op de bedragen die de Duitsers aan research besteden", beaamt de VNO-voorzitter: "Maar zij hebben momenteel dan ook geen begrotingstekort." Des te belangrijker is het volgens hem dat de overheid zodra het economisch weer wat beter gaat als eerste meer geld in onderzoek en ontwikkeling investeert.

Consistentie in beleid

Verder geeft Wientjes aan dat Nederland wat betreft consistentie in beleid veel van Duitsland kan leren. Consistentie is volgens hem dan ook de belangrijkste doelstelling van het topsectorenbeleid: "Onze focus is 2020/2030. Als ondernemend Nederland zullen wij de komende kabinetten er dan ook van proberen te overtuigen om door te gaan op de ingeslagen weg." Het feit dat de aanstaande koning in juni dit jaar als eerste een bezoek aan Duitsland brengt is volgens Wientjes een signaal dat een positieve impact zal hebben op de toch al goede Nederlands-Duitse samenwerking.
Bekijk hieronder het gehele interview:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden