Laatste nieuws:

BEIJING, CHINA, 24 april 2013 15:13

Robot als 'noodle-chef'

Noedelmakers in China moeten het steeds vaker afleggen tegen speciale robots die in restaurants worden geïnstalleerd. Die zijn goedkoop, werken snel en gaan onvermoeibaar uren door. De Jinhe Noodle Shop in Beijing heeft sinds februari zo'n robot in dienst. Restauranteigenaar Zhao is er weg van en hij vertelde tegen het Chinese Xinhua News Agency dat de robot zijn werk prima doet.

Een legertje noedelrobots. Volgend jaar is China de grootste robotmarkt ter wereld. 
'
Een legertje noedelrobots. Volgend jaar is China de grootste robotmarkt ter wereld.
1/1

Er zijn in China verschillende technieken om noedels te maken. Een daarvan is ‘pellen', waarbij de noedel wordt afgesneden van een stuk stevig deeg. De robots werken ook op deze manier en gooien de noedels voor de ogen van de eters direct in kokend water.

Voor Zhao en al meer dan 3000 andere restauranthouders in China was de keus niet moeilijk. Een kok die hetzelfde werk doet verdient ongeveer 40,000 yuan (€ 5000) per jaar, terwijl de robot hem slechts 10,000 yuan kost. En geen enkele menselijke kok kan zo onvermoeibaar doorwerken. Terwijl de technologie beter wordt, daalt de kostprijs van deze robots. Cui Runguan, de uitvinder en fabrikant ervan, heeft al vier patenten voor de techniek.

Dat mensen kunnen worden vervangen door robots die sneller en goedkoper werken, is een idee dat Chinese werkers blijft achtervolgen. "Chinese bedrijven beginnen robots te overwegen als het salaris voor een geschoolde medewerker boven de 50,000 yuan per jaar uit komt," zei Tan Xueke, manager bij Xinsong Robot Automation Company in Shenynang, tegen Xinhua News Agency.

De repeterende bewegingen die voorkomen bij het klaarmaken van sommig voedsel lenen zich bij uitstek voor automatisering. In Japan worden al robots gebruikt om sushi te maken en een robot in San Francisco serveert tot 240 hamburgers per uur. Maar waar robotkoks in restaurants nog een nieuwigheid zijn voor de gasten, vindt er elders in China op veel grotere schaal een invasie van andere robots plaats. Zo begon Foxconn vorig jaar november met het vervangen van 1 miljoen medewerkers door robots. En die metamorfose gaat snel. In februari meldde het bedrijf al dat er geen nieuw personeel meer wordt aangenomen. Dat komt deels door loonsverhogingen, zodat medewerkers langer bij het bedrijf blijven werken, maar het is zeker ook een weloverwogen beslissing om de automatisering in de fabrieken te versnellen.

Volgend jaar is China naar verwachting de grootste robotmarkt ter wereld. En dat is zeker voor degenen die hun baan verliezen bij bijvoorbeeld Foxconn en de Jinhe Noodle Shop maar moeilijk te verteren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden