Laatste nieuws:

DEVENTER, 24 april 2013 16:57

Daar heb je Flipper - maar dan anders (video)

Een groep onderzoekers in de VS heeft een robot ontwikkeld - gebaseerd op een zeeschildpad - om de mechanica achter het lopen kruipen op complexe oppervlakken te helpen begrijpen: de Flipperbot.

Daniel Goldman en Nicole Mazouchova bekijken hoe FlipperBot zich voortbeweegt door het maanzaad. (foto: Georgia Tech Photo/Gary Meek)'
Daniel Goldman en Nicole Mazouchova bekijken hoe FlipperBot zich voortbeweegt door het maanzaad. (foto: Georgia Tech Photo/Gary Meek)
1/1
De Flipperbot is op 24 april gepresenteerd in het tijdschrift Bioinspiration and Biomimetics van IOP Publishing. De robot is ontworpen om te onderzoeken hoe levende organismen als zeeschildpadden, zeeleeuwen en slijkspringers hun vinnen en flippers gebruiken om zich bijvoorbeeld op een oppervlak als zand voort te bewegen. Het artikel is hier te vinden: http://iopscience.iop.org/1748-3190/8/2/026007

Servomotoren

De 19 cm lange robot is gebouwd door Nicole Mazouchova, van professor Daniel Goldman's Complex Rheology and Biomechanics (CRAB) Lab op het Georgia Institute of Technology, en dr Paul Umbanhowar van Northwestern University. De robot weegt 790 g en gebruikt geen poten of wielen, maar kruipt met behulp van twee flipperachtige voorste ledematen. Beide worden afzonderlijk door kleine servomotoren en hebben dunne lichtgewicht flippers aan hun uiteindes. Tijdens de studie is de robot getest op een bed van maanzaad van 122 cm lang en gefilmd met een hogesnelheidscamera.

Nieuwe generatie

De onderzoekers hopen dat de resultaten van hun studie van flipper-gebaseerde voortbeweging een inspiratiebron kan zijn voor het ontwerp van een nieuwe generatie terreinrobots die kunnen zwemmen en lopen met dezelfde ‘ledematen'. Bovendien, zouden hun bevindingen kunnen leiden tot een beter begrip van de evolutionaire ontwikkeling van vinnen en flippers toen visachtigen zich op het land gingen begeven enkele honderden miljoen jaren geleden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden