LONDEN (ENGELAND), 25 maart 2013 13:42

Helikoptertjes vormen gigantisch Star Trek logo in Londen (video)

Afgelopen zaterdag, 23 maart, tijdens 'Earth Hour', hielden Ars Electronica Futurelab en Ascending Technologies een wel heel bijzondere 'lichtshow' in Londen. Maar liefst 30 quadrotor helikopters vormden samen het Star Trek logo, om de nieuwe film 'Star Trek Into Darkness' te promoten.

Een eskader van 30 met LED-lampjes uitgeruste Asctec Hummingbird helikopters vormden in de lucht boven Potters Fields Park (vlakbij Tower Bridge) een driedimensionaal Star Trek logo. "Deze productie was een heel grote uitdaging, maar dat is juist waarom het zo fascinerend was," aldus de reactie van Horst Hörtner, directeur van Ars Electronica Futurelab.

Ascending Technologies fabriceerde de quadrotor helikopters. Daniel Gurdan, CEO en directeur van ontwikkeling bij Ascending Technologies: "De eerste keer dat Futurelab ons benaderde dacht ik bij mezelf 'deze gasten zijn totaal gestoord.' Maar het bleek al snel dat ze exact wisten wat ze zochten. Nu, nog geen jaar later, toont deze show in Londen op indrukwekkende wijze wat we in de tussentijd bereikt hebben."

Gezamenlijk project

The Futurelab ontwikkelde software waarmee het vluchtgedrag van de helikopterformatie heel flexibel bestuurd kan worden. De software houdt ook rekening met fouten in GPS-metingen waarmee de positie van individuele helikopters wordt bepaald. Voor de choreografie van de zwerm werd een raster gemaakt in 3D Studio Max, waarin een bepaald aantal punten kan worden gedefinieerd. De resulterende berekeningen worden dan doorgegeven aan het vluchtcontrolesoftware, die de zwerm aanstuurt.

Kolibrie

De 'Hummingbird' quadrotor helikopters van AscTec zijn klein, snel en robuust. Ze zijn uitgerust met LED-verlichting en speciaal ontwikkelde GPS-modules. Alle communicatie tussen de helikopters onderling en het controlestation op de grond, verloopt via een 2,4 GHz verbinding.

 

bron: Engadget

Foto's:

Helikoptertjes vormen gigantisch Star Trek logo in Londen (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl