Laatste nieuws:

ZEIST, 18 maart 2013 11:45

Schone technologie potentiële banenmotor

Het kabinet kan met zijn ambitie voor duurzame energie en energiebesparing zorgen voor forse banengroei in de sector voor schone energietechnologie. Het streven om in 2020 16 procent van alle energie uit duurzame bronnen op te wekken, levert circa 60.000 banen op. Die groei vertegenwoordigt een toegevoegde waarde van 5 miljard euro.

'
1/1

Dit blijkt uit een studie die het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten uitvoeren. Het kabinet moet wel alle zeilen bijzetten om zijn doel te bereiken. Momenteel bedraagt het aandeel duurzame energie in Nederland slechts 4 procent. De cleantechsector is nog bescheiden, maar het groeipotentieel is enorm. De cleantechsector beslaat de hele keten; van onderzoek naar duurzame energie tot de maakindustrie voor windparken en installatiesector voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

Energierapport WNF

De bevindingen uit het onderzoek sluiten aan bij het internationale Energierapport van WNF waaruit blijkt dat het mogelijk is om de wereld in 2050 volledig van duurzame energie te voorzien. Het WNF-rapport legt de nadruk op een sterke toename van energiebesparing, zon en windenergie, aangevuld met duurzame bio-energie. De verwachting is dat niet alleen de binnenlandse markt voor hernieuwbare energie fors aantrekt, maar dat tegelijkertijd ook sprake is van een wereldwijde groei van de markt met zo'n 5 à 10 procent per jaar. Bedrijven die zijn georiënteerd op de export van schone energietechnologie profiteren hiervan.

Cleantechsector

Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en ecosystemen op aarde. Om onomkeerbare gevolgen te voorkomen moet de temperatuurstijging worden beperkt tot 2 graden. Het inzetten van schone energietechnologie en energiebesparing is daarvoor onontbeerlijk. Op dit moment staat de Nederlandse cleantechsector op de wereldwijde ranglijst op nummer 21. Het WNF wil dat Nederland in 2020 in de top 10 staat. Voor die ambitie zijn stabiele regelgeving, voldoende financiering en een sterke thuismarkt nodig. Het initiatief van de Sociaal Economische Raad (SER) om tot een nationaal energieakkoord voor duurzame groei te komen is daarin een eerste cruciale stap. 'Nederland heeft een cleantechindustrie met een stevige basis en veel potentie, zowel wat betreft innovatie als de eigen maakindustrie', zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. 'Sterke cleantechlanden zoals Denemarken, China en Duitsland laten zien dat een sterke binnenlandse markt cruciaal is voor groei. De kabinetsdoelstelling van 16 procent duurzame energie in Nederland is een goed streven. Nu is het zaak er serieus werk van te maken.'

Afbakening studie

De berekening uit het onderzoek richt zich specifiek op het aantal banen en de toegevoegde waarde van de schone energietechnologiesector. Gevolgen van die ontwikkeling in andere sectoren zijn niet in kaart gebracht. Zo zijn de baten van meer innovatie, lager energiegebruik en CO2-reductie niet meegenomen. Dat geldt ook voor de kosten minder vraag in andere sectoren en de extra kosten voor sommige technologieën van duurzame energie.

bron: FME-CWM

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (18)

24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building
14 november 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
NI Days 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden