Laatste nieuws:

DEN HAAG, 4 maart 2013 09:38

‘Deltaplan' nodig voor jonge technici

Het grootste probleem van de technologische industrie is niet de vergrijzing, maar het tekort aan jonge technici. De situatie neemt zulke ernstige vormen aan, dat een ‘Deltaplan' op zijn plaats is. Dit stelt topman Michiel Peters van Vanderlande Industries.

Michiel Peters: 'Maatschappelijke misstand van formaat' '
Michiel Peters: 'Maatschappelijke misstand van formaat'
1/1

Peters noemt het te kleine aantal jongeren dat kiest voor techniek "een maatschappelijke misstand van formaat". Volgens hem worden kinderen verkeerd opgeleid. "Dat moet veranderen. Op de basisschool is het zaak dat kinderen zoveel mogelijk ontdekken. Maar dat mag niet vrijblijvend zijn."

Meetlat

"Via de Cito-toets leggen we jonge leerlingen langs de meetlat van slim naar dom", aldus Peters. "Maar laat kinderen ook anders scoren. Ouders zijn nu druk bezig om hun kinderen weg te houden van het vmbo. De vmbo's leiden een kwijnend bestaan. Dat zou helemaal niet hoeven. Als ouders hun kinderen maar veel vaker voor techniek zouden laten kiezen."

De kwestie is zo belangrijk omdat de toekomst van de Nederlandse industrie afhangt van het vernieuwingstalent, aldus Peters. "Innovatie biedt massa's kansen, zeker voor de bedrijven die weten door te dringen tot buiten Europa. Daar schijnt nu de zon. Kom je daar, dan zijn er grote groeikansen."

Voortrekkersrol

Peters deed zijn uitspraken op een bijeenkomst van Industriepoort in Den Haag. Daar sprak ook minister Henk Kamp van EZ. Kamp erkent dat ondernemers een punt hebben als zij zich zorgen maken over de beschikbaarheid van technisch personeel. "We hebben in dit land iets helemaal mis laten lopen. Dat moeten we corrigeren. Maar dat redden we niet in een dag, een maand of een jaar. Ik ben hier zeer ongerust over, de rest van het kabinet ook." Volgens Kamp snapt de onderwijswereld inmiddels ook hoe het zit. Hij zei op de lange termijn veel te verwachten van het in april te sluiten Techniekpact.

De minister refereerde uitvoerig aan de voortrekkersrol van de industrie. "Het is een lastige tijd, maar de technologische industrie staat als een huis. De technologische bedrijven zijn een baken. Ze zorgden afgelopen jaar voor 5 procent exportgroei en verwachten ook dit jaar stevige groei. Het zijn deze bedrijven die ons door de crisis heen slepen."

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden