Laatste nieuws:

DELFT, 18 februari 2013 10:36

Nieuwe plasmatechniek voorkomt geuroverlast

Steeds meer Nederlandse ondernemingen krijgen klachten van omwonenden vanwege overlast door ongewenste geuren. André Tennekes van T&K uit Sneek vermoedde dat reiniging met plasmatechniek een efficiënte en goedkope manier zou zijn om die geurtjes te verwijderen. Hij klopte aan bij TNO om de techniek onder de knie te krijgen: "De eerste order voor onze apparatuur is binnen. T&K gaat er nu vol gas de markt mee op."

'
1/1

Klachten over geuroverlast kunnen vergaande gevolgen hebben voor het bedrijfsleven. Tennekes: "Ondernemers moeten fors investeren in maatregelen om die te verminderen, er dreigen boetes en soms moeten ze de productie beperken of zelfs helemaal stilleggen. Bovendien zijn de huidige manieren om geur te verwijderen zoals biofilters of het gebruik van actieve kool, beperkt in hun effectiviteit, vooral omdat ze lang niet alle onaangename geuren verwijderen. De behoefte aan een efficiënte en eenvoudige technologie om geur te verwijderen is dan ook groot en groeiende. Zeker in een dichtbevolkt land als Nederland."

Plasmafase

Tennekes ging op zoek naar alternatieven en vond die in het gebruik van plasma, een fase waarin deeltjes van een gasvormige stof door het toevoegen van energie in meer of mindere mate zijn geïoniseerd. Om zijn kennis over het gebruik van plasma uit te breiden, klopte hij aan bij TNO. André Schilt van TNO licht toe: "De ionen en radicalen in het plasma zorgen voor net voldoende oxidatie of opbreken van de geurmoleculen om de onaangename geur te laten verdwijnen "

Bedieningsgemak

Het principe werkt, maar het was niet eenvoudig om een plasma te produceren in een zeer vochtige en vervuilde luchtstroom, zoals die van een varkenshouderij. Toevoegen van plasma van buitenaf zou inefficiënt zijn vanwege de beperkte levensduur van de plasmaradicalen, vertelt Schilt: "Daarom hebben we samen met André Tennekes gewerkt aan een robuust systeem, dat direct contact tussen plasma en geurstroom mogelijk maakt en ongevoelig is voor stof en vocht. De financiën kregen we onder andere door het inzetten van Innovatievouchers." Tennekes voegt toe: "We hebben nu een proces dat schoon en goedkoop is en geschikt voor toepassing op grote schaal. Het is ook eenvoudig te bedienen. Een druk op de knop en je kunt tot negentig procent van de ongewenste geuren verwijderen. Een prototype heeft met succes gedraaid bij een proefboerderij en de eerste order van een producent van veevoeder is binnen. Je kunt ook denken aan toepassing bij andere bedrijven waar geuren vrijkomen, bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie, in de behandeling van afvalwater of bij het composteren."

Samen de markt op

Tennekes werkt nu met TNO aan verdere verbeteringen, onder andere door met behulp van een elektrisch veld stofdeeltjes die geurstoffen bevatten weg te vangen. Hij heeft ondertussen contact gelegd met een bedrijf dat de apparatuur een fraai omhulsel kan geven: "We kunnen nu samen de markt op."

Het plasmateam van TNO onderzoekt alweer andere toepassingen van de plasmatechnologie, zoals geurverwijderaars in woningen. Er zijn ook mogelijke toepassingen in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld het onschadelijk maken van ziekmakers als bacteriën in luchtbehandelingssystemen in ziekenhuizen. Schilt: "Bedrijven die belangstelling hebben voor deze of andere toepassingen, nodig ik uit om contact op te nemen. Het is een mooie ervaring om samen met ondernemers te werken aan innovaties. Mensen als André Tennekes, doorzetters die weten wat ze willen."

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden