ZOETERMEER, 14 februari 2013 10:07

FME blij met extra innovatiegeld voor bedrijfsleven

Minister Kamp en staatssecretaris Dekker hebben bekend gemaakt dat het kabinet de komende jaren extra geld uittrekt voor onderzoek in de topsectoren. Ook voor innovatie in het mkb én fundamenteel wetenschappelijk onderzoek komt extra budget. “Voor de bedrijven uit de technologische industrie is dit een goed besluit. Om als exporteur aantrekkelijk te blijven moeten we de innovatie kampioen zijn.”, aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

Het kabinet trekt de komende jaren extra geld uit voor zowel fundamenteel onderzoek als toegepast onderzoek in de topsectoren. De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) krijgt een extra bedrag oplopend tot 100 miljoen structureel. De komende jaren komt daar nog eens eenmalig 50 miljoen bovenop voor onderzoek binnen de topsectoren.

Versterken concurrentievermogen economie

Het extra geld past in de ambitie van het kabinet om het concurrentievermogen van de Nederlandse economie te versterken. Om Nederland in de top vijf van kenniseconomieën in de wereld te houden wil het kabinet wetenschap en bedrijfsleven meer aan elkaar verbinden én ruimte bieden aan vrij en ongebonden onderzoek.

Tijd dringt: meerjarig perspectief moet er snel komen

Een punt van zorg is het uitblijven van een langjarig perspectief van de publieke onderzoeksinfrastructuur. Wetenschappelijk onderzoek en innovatie is per definitie een zaak van lange adem; helderheid over langjarige financiering kan daarom niet lager uitblijven. FME benadrukt dat NWO nu op korte termijn het meerjarig perspectief moet geven voor investeringen in de topsectoren en het budget van 275 miljoen euro , zoals vastgelegd in het Regeerakkoord, vrijmaken voor de topsectoren.

bron: FME-CWM

Foto's:

FME blij met extra innovatiegeld voor bedrijfsleven

© Aandrijvenenbesturen.nl