Laatste nieuws:

SCHENECTADY, NEW YORK (VS), 11 februari 2013 14:09

Sterilisatierobot revolutie voor ziekenhuizen (video)

In Amerika wordt door General Electric op dit moment een robot ontwikkeld die sterilisatie van chirurgische gereedschappen kan vergemakkelijken. De robot moet het aantal patiënten met infectieverschijnselen na een operatie verminderen.

Foto: General Electric'
Foto: General Electric
1/1

In ziekenhuizen is het een hele opgave om een zo steriel mogelijke omgeving te creëren. Toch zijn bacteriën, virussen en zelfs schimmels hardnekkige ongenode gasten. Vandaag de dag worden chirurgische gereedschappen dan ook met de hand geïnspecteerd, gesteriliseerd en geteld. Dit gebeurt door meerdere personen. Helaas is het een inefficiënt proces met een hoge kans op menselijk falen.

Sterilisatierobot

General Electric wil het hele sterilisatieproces nu stroomlijnen door een robot het vuile werk te laten doen. Elk ziekenhuis heeft duizenden gereedschappen die gebruikt worden bij chirurgische ingrepen. Die moeten allemaal, elke dag geadministreerd en schoongemaakt worden. Door dit proces te automatiseren wil General Electric kosten besparen, tijd besparen en de foutmarge tenietdoen.

Vooral dit laatste komt de patiëntveiligheid ten goede. Gemiddeld worden in Amerika jaarlijks namelijk 1 tot 3 patiënten op de 100 geïnfecteerd tijdens een operatie. Ongeveer 3 procent van deze mensen overlijdt zelfs aan de gevolgen van de infectie.

RFID

De robot gebruikt RFID tags om scalpels, klemmen, etc. te identificeren en te volgen. De tags worden ook gebruikt om de operatiekamers te identificeren, zodat de instrumenten 100% zeker hun juiste bestemming bereiken. In een later stadium wil General Electric meer geavanceerde methodes zoals visuele herkenning gaan inzetten voor de identificatie van instrumenten en operatiekamers.

De robot is nog in de ontwikkelingsfase, maar zoals Lynn DeRose, hoofdonderzoeker bij General Electric zegt in een persverklaring is de tijd rijp voor het automatiseren van de operatiekamer. "De chirurgische operatie- en herstel-omgeving wordt gezien als de snelst groeiende en meest veeleisende afdelingen van een ziekenhuis en kost ongeveer 30 tot 50 procent van het budget van een ziekenhuis. Simpel gezegd is de operatiekamer de grootste kostenpost. Elke winst in efficiency zal meteen merkbaar zijn." Dr. DeRose vertelt meer over de robot in onderstaande video.

Het project zal 2,5 miljoen dollar kosten en zal binnen twee jaar voltooid zijn. Tegen die tijd zal het systeem getest worden in een nog nader te bepalen ziekenhuis voor Amerikaanse oorlogsveteranen.

 

bron: Singularity Hub

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden