Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 7 februari 2013 09:35

Brabant tekent Green Deal voor samenwerking op energiegebied

Tijdens een Smart Cities Event op de TU/e is de Green Deal Brabant ondertekend. Gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen in Brabant zijn het eens geworden over de wijze waarop de modernisering van de energievoorziening in Brabant kan plaatsvinden. De regio vangt twee vliegen in één klap: ze krijgt alternatieven voor de verouderde energievoorziening én een goed economisch perspectief voor Brabantse bedrijven.

'
1/1

Op initiatief van de Technische Universiteit Eindhoven, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, Brainport Development en de Provincie Noord-Brabant is de visie op de energietransitie verwoord onder het label 'Smart Energy Regions'.

De ondertekenende partijen gaan samenwerken in het tot stand brengen van vernieuwende energieconcepten en -producten voor en door burgers, professionele gebruikers, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Het gaat bijvoorbeeld om uitwisselingsmogelijkheden van restenergiestromen, decentrale energieopwekkingsmogelijkheden (warmte, gas, elektriciteit), deelnames in buurt-energiecoöperaties, energiezuinige openbare verlichting en mobiliteitsconcepten met elektrische aandrijving.

Met de 'Smart Energy Regions'-visie gaan de deelnemende partijen er vanuit dat een nieuwe duurzame energievoorziening in Brabant al in aanbouw is. Gedeputeerde Bert Pauli: "Overal om ons heen zien we zonnepanelen geplaatst worden. De burger heeft het initiatief genomen. De jaarlijkse installatie van capaciteit voor het opwekken van elektriciteit middels zonne-energie is in Europa al over 50 procent van de totale jaarlijkse installatie. De energietransitie is gewoon begonnen. Bij u en mij in de straat."

Ervaringen delen en uitrollen

De ervaringen met deze nieuwe energieproducten worden gedeeld en beoordeeld op C02-reductie, de bijdrage aan andere klimaatdoelstellingen en de economische bedrijvigheid in de provincie Noord-Brabant. Bij positieve (verwachte) resultaten worden de nieuwe energieproducten uitgerold over de rest van de provincie.

Concreet worden er nu al bewijslocaties ingericht waar nieuwe energieproducten en -concepten worden ontwikkeld. Eén van die beoogde sites is de Eindhovense 'Airey' wijk Gestel waar woningcorporatie Woonbedrijf met de bewoners een nieuwe energievoorziening wil opbouwen.  Een nauwe samenwerking met de van oorsprong Nuenense energiecoöperatie Morgen Groene Energie is daarbij voorzien. 

Industriepark Cranendonck wil met zinkproducent Nyrstar de installatie van 1 GigaWatt zonnevermogen in de regio gaan stimuleren. De TU/e wil haar hele campus 50 procent energieneutraal hebben in 2030. Ook het bedrijvenpark Kraaiven in Tilburg is deel van de Deal, en op het Eindhovense Strijp-S ontwikkelt ICSE innovatieve energie-serviceconcepten met de ondernemers.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden