Laatste nieuws:

DEN HAAG, 31 januari 2013 09:46

Onderzoek grootschalige PV-inkoop vormt checklist voor toekomst

De afgelopen twee jaar gebeurde het steeds vaker: grootschalige inkoop van zonnepanelen. Daardoor kunnen ook kleine, veelal particuliere partijen een PV-systeem aanschaffen. Stichting Monitoring Zonnestroom bracht in opdracht van Agentschap NL de inmiddels 95 initiatieven in kaart. Het resultaat: een checklist waar toekomstige initiatiefnemers hun voordeel mee kunnen doen.

'
1/1

Het rapport beschrijft drie verschillende grootschalige inkoopacties. "Alle drie met een andere aanpak en andere uitgangspunten", vertelt Wido van Heemstra, adviseur bij Agentschap NL. "Daarmee bieden ze een goed overzicht waarmee initiatiefnemers kunnen bepalen wat bij hen past."

Van landelijk tot wijkgericht

Er is bijvoorbeeld aandacht voor pionier Urgenda met de actie ‘Wij Willen Zon' in 2010. "Dat was een grote landelijke actie die de consument de mogelijkheid moest bieden een PV-systeem aan te schaffen. Daarbij ging het er vooral om de destijds hoge prijs van zonnepanelen te verlagen door grootschalige inkoop."
Bij de andere beschreven initiatieven ligt de aandacht minder op prijs en meer op kwaliteit. "De diversiteit van projecten is dan ook groot; van grootschalig tot zeer lokaal. Zoals de wijkgerichte aanpak in Zwolle: een initiatief met een sterk sociaal saamhorigheidsgevoel en een leverancier uit de buurt." Ook beschrijft het rapport de actie van Vereniging Eigen Huis die juist grootschalig inkoopt voor haar leden. Hierbij is vooral veel aandacht voor de prijs-kwaliteitverhouding.

Kwaliteit en garantie voorop

Het rapport biedt een overzicht van de diverse manieren van grootschalig inkopen en de ervaringen daarmee. Van Heemstra: "Zo levert het leerpunten en aanbevelingen op voor allerlei typen toekomstige initiatiefnemers. Gemene deler is dat er aandacht moet zijn voor kwaliteitsgarantie. En dat deelnemers vertrouwen kunnen hebben in het project. Er moet een persoon zijn op wie men kan terugvallen en die de kwaliteit kan beoordelen en garanderen. Je schaft immers iets aan voor meer dan twintig jaar."

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden