Laatste nieuws:

NEWCASTLE (UK), 14 januari 2013 14:01

Polssensor volgt vingerbewegingen (video)

Ontwikkelaars van Microsoft maakten samen met Britse wetenschappers van de Newcastle University een sensor die om de pols wordt gedragen en die in real time de bewegingen van de vingers volgt. Het toestel is toepasselijk 'Digits' gedoopt en moet het mogelijk maken om computers op afstand te besturen door herkenning van individuele vingerbewegingen.

Een 'druk op de knop' wordt een vingerknip met Digits. '
Een 'druk op de knop' wordt een vingerknip met Digits.
1/1

De sensor bevat een infraroodcamera en een IMU (inertial measuring unit) waardoor niet alleen de oriëntatie van de pols, maar ook de posities van elke vinger kunnen worden gebruikt voor gebaarbesturing.

Omdat het een draadloos instrument is dat om de pols wordt gedragen - en geen handschoen - kunnen gebruikers interactie hebben met elektronische apparaten zonder er fysiek mee te zijn verbonden en hebben zij hun handen vrij voor andere activiteiten. Het prototype van de Digits werd gedemonstreerd op het Computing Machinery Symposium on User Interface Software and Technology (ACM UIST 2012).

Verder verkleinen

Op een video over het project is te zien hoe de gebaarbesturing met het instrumentje werkt. De ontwikkelaars zijn op zoek naar een manier om elektronische apparaten te bedienen zonder ze aan te raken. Een van de studenten die aan het project werken, vroeg zich af: "Kun je je voorstellen hoeveel gemakkelijker het zou zijn als je een mobiele telefoon kan beantwoorden  als hij nog in je zak zit, of begraven onder paperassen in je tas?"

Vanzelfsprekend moet het toestel nog verder worden verkleind, bijvoorbeeld tot het formaat van een polshorloge, om echt bruikbaar te zijn. Ook zou het handig zijn als het werd gecombineerd met stemherkenning en spraakgestuurde Google-zoekmogelijkheden, zodat computers kunnen worden bediend met verbale en nonverbale communicatie.

Slimme gebruikersinterfaces

Toen Microsoft enkele jaren geleden Kinect introduceerde, opende dat mogelijkheden voor draadloze ‘body tracking' in diverse toepassingen. Vorig jaar werd een belangrijke stap gezet naar draadloze gebaarbesturing door  Leap Motion, met een is zeer nauwkeurige en goedkope 3D vinger tracker die was bedoeld als vervanging voor toetsenbord en muis.

Ook wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van slimme handschoenen voor gebruikersinterfaces. Deze handschoenen zouden een muis compleet kunnen vervangen en ook in heel specifieke toepassingen kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor medisch onderoek.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden