Laatste nieuws:

DELFT, 3 januari 2013 10:08

Economische groei Randstad blijft achter

De Randstadmonitor 2012 laat zien dat de economische groei van ‘Randstad Holland’ onder het gemiddelde van de Europese grootstedelijke regio’s is gekomen. Ook is er relatief weinig innovatieve bedrijvigheid in de Randstad. Stockholm voert op verschillende indicatoren de lijst aan. De Duitse regio’s zijn vergeleken met eerder Randstadmonitors concurrerender geworden, vooral Berlijn. Deze achtste monitor vergelijkt de economie, aantrekkelijkheid en leefomgeving van de Randstad met twintig andere stedelijke regio’s in Europa.

'
1/1

Over de jaren 2009-2011 valt de economische groei van Randstad Holland, evenals geheel Nederland, terug ten opzichte van andere Europese regio's. Randstad Holland laat in deze jaren een groei van het bruto regionaal product zien van 1,7 procent tegenover een gemiddelde groei van het bruto regionaal product van de grootstedelijke regio's van 2,4 procent, en 1,6 procent voor heel Nederland. Het blijkt dat andere grootstedelijke regio's het qua groei van het bruto regionaal product relatief beter doen over de jaren 2009-2011. De werkgelegenheid blijft in Randstad Holland redelijk overeind in deze periode; de werkloosheid is er ten opzichte van andere grootstedelijke regio's laag. De ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit is relatief traag in Randstad Holland.

Meevallers Randstad

Randstad Holland is in nationaal opzicht de trekker van de topsectoren life sciences, creatieve industrie, water en logistiek. Amsterdam staat op de vierde plek in de lijst van grote Europese steden naar aantrekkelijkheid als vestigingsplaats. De Randstad is na Wenen en Parijs de derde grootstedelijke regio in Europa voor internationale congressen. Randstad Holland staat met het Ruhrgebied op een gedeelde derde plaats in Europa voor hoofdkantoren van multinationals. Schiphol is de vierde luchthaven voor passagiersverkeer in Europa en realiseert een stevig herstel in 2011. De zeehaven van Rotterdam blijft wat goederenoverslag betreft verreweg de grootste zeehaven van Europa. Op lange termijn neemt de luchtvervuiling in de Randstad af in een tempo dat dicht bij het gemiddelde van de twintig Europese regio's ligt.

Innovatie Randstad blijft achter in Europa

Innovatie in Randstad Holland blijft achter bij andere Europese grootstedelijke regio's. In Randstad Holland vormen de uitgaven voor research & development (R&D) 1,83 procent van het bruto regionaal product. Het gemiddelde van de grootstedelijke regio's is 2,42 procent. R&D intensieve bedrijvigheid is buiten de Randstad in en rond Brainport Eindhoven geconcentreerd. Het aandeel hoogwaardige industriële werkgelegenheid in Randstad Holland is laag en komt op 4 procent in 2011, terwijl het grootstedelijk gemiddelde in Europa op 10,5 procent ligt. Het aandeel kennisintensieve diensten is in Randstad Holland ook beneden het gemiddelde van Europese grootstedelijke regio's. Dit aandeel is in de Randstad 5,2 procent van alle diensten, bij een gemiddelde van 6 procent. Bovendien daalt dit aandeel in Randstad Holland.

De Randstadmonitor zoomt ook in op de onderdelen van de Randstad. Daardoor kunnen de ontwikkelingen van de stadsregio's en afzonderlijke steden onderling vergeleken worden. Voor beleidsmakers biedt de monitor dus ook aanknopingspunten voor het opstellen of bijstellen van beleid op stedelijk of regionaal schaalniveau.

bron: TNO

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden