Laatste nieuws:

HOLMDEL, NEW JERSEY (VS), 17 december 2012 13:07

Transistor wordt 65, is nog steeds niet bejaard (video)

Komende zondag bestaat de transistor 65 jaar. Op 23 december 1947 werd bij Bell Labs in de VS voor het eerst een werkend model van een transistor gepresenteerd. Vandaag de dag is de component niet meer weg te denken uit de moderne elektronica.

Replica van de eerste transistor uit 1947'
Replica van de eerste transistor uit 1947
Rechts
1/2

Als uitvinders van de transistor staan Willam Shockley, John Bardeen en Walter Brattain te boek. Tijdens een experiment op 16 december 1947 slaagden Bardeen en Brattain er al in een werkende transistor te maken. Hoewel de basis van de transistor al in de jaren ’20 van de vorige eeuw gelegd werd, kwam de naam ‘transistor’ pas later. Volgens Bell Labs-medewerker John R. Pierce, die de term bedacht, is het een afkorting van de termen ‘transconductance’ of ‘transfer’ en ‘varistor’.

De eerste stappen naar de transistor

Bij Bell Labs werd er al eind jaren ’30 aan een transistorontwerp gewerkt, maar pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de ontwikkeling goed op gang. Shockley stelde voor een veldeffecttransistor (FET) te maken, opgebouwd uit dunne plakjes van verschillende halfgeleiders, waaronder silicium die samen ‘gesandwitcht’ zouden worden. Helaas kreeg Shockley dit model niet werkend op de wijze waarop zijn berekeningen voorspelden.

Bardeen en Brattain kozen er vervolgens voor om een simpeler ontwerp te maken; de puntcontacttransistor. De twee mannen maakten de eerste transistor van dit type door twee puntcontacten van goudfolie vast te maken aan een stuk germanium, wat bevestigd was aan een metalen voet. De goudfolie werd gescheiden door een stukje plastic.

Versterker

Dit ontwerp bleek succesvol en Bardeen en Brattain waren in staat om met behulp van de transistor een apparaat te bouwen waarmee geluidssignalen versterkt konden worden, tot groot genoegen van hun leidinggevenden bij Bell Labs.

Bell Labs nam de puntcontacttransistor in beperkte productie en op 1 juli 1948 werd het apparaat gepresenteerd aan het grote publiek. In de tussentijd had Shockley al een alternatief ontwerp gebouwd: de bipolaire transistor. De uitvinding van Shockley, gebouwd en getest in januari 1948, bleek een compacter en makkelijker te produceren component dan de logge puntcontacttransistor.

CMOS

Het ontwerp van Shockley werd de basis voor alle transistors die in elektronische producten gebruikt werden, totdat eind jaren ’60 de Complementary Metal-Oxide Semiconductor (CMOS) populair werd. De Metal-Oxide Semiconductor (MOS) werd ook uitgevonden bij Bell Labs, door John Atalla en Dawon Kahng. Het tweetal vond de MOS uit in 1959, maar kreeg pas in augustus 1963 patent op deze vinding.

 

bron: The Register

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

9 april 2024 - Nürnberg Messe, Neurenberg (D)
embedded world
9 april 2024 - Evenementenhal Gorinchem
Empack
11 april 2024 - ERIKS Kunststoffen, EDE
ERIKS Experience Day
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vison, Robotics & Motion

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden