BRUSSEL, 22 november 2012 10:35

Ondernemers profiteren van Europese ruimtevaart

De ontwikkeling van de Europese raket Ariane 5, het vanuit de ruimte analyseren van klimaat en luchtkwaliteit en het onderhouden van het ISS-ruimtestation. Door geld te steken in deze projecten zorgt het kabinet er voor dat Nederlandse ondernemers kunnen blijven profiteren van de Europese ruimtevaart. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

"Nederlandse ondernemers en TNO behoren tot de top van de wereld als het gaat om ruimtevaarttechniek", aldus de bewindsman. 'Door te investeren in de Europese ruimtevaartprogramma's zorgt het kabinet er voor dat ondernemers kunnen blijven profiteren van de kansen op de Europese markt. Dat levert niet alleen kennis maar ook banen en inkomsten in Nederland op'.

ESA

Eind november worden tijdens een bijeenkomst van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) ruimtevaartprogramma's voor de periode 2013-2015 over 20 lidstaten verdeeld. In totaal schrijft Nederland zich voor €136 miljoen in op verschillende programma's.

Topsector High Tech

Dankzij deze investering kunnen Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen profiteren van ruimtevaartprogramma's die in Europees verband worden uitgevoerd. De Nederlandse ruimtevaartsector omvat zo'n 60 bedrijven en kennisinstellingen met een jaarlijkse omzet van in totaal €140 miljoen. Ruimtevaart is een belangrijk onderdeel van de topsector High Tech.

Geavanceerde ruimtevaartprogramma's

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen behoren tot de top van de wereld op het gebied van ruimtevaartechniek en hebben jarenlange ervaring met het uitvoeren van geavanceerde ruimtevaartprogramma's zoals het verwerken van foto's van de aarde in navigatiesoftware en het analyseren van meteorologische gegevens.

Foto's:

Ondernemers profiteren van Europese ruimtevaart

© Aandrijvenenbesturen.nl