Laatste nieuws:

TOKIO (JAPAN), 15 november 2012 11:05

Robot besturen met je brein (video)

Onderzoekers van het CNRS-AIST Joint Robotics Laboratory in Japan, hebben een robotsysteem ontwikkeld waarbij een robot aangestuurd wordt door de gedachten van een mens. Een gebruiker van het systeem richt zijn aandacht op een symbool op een computermonitor en de robot reageert met een vooraf geprogrammeerde actie.

'
1/1

Het systeem bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste een muts, die gedragen wordt door de bestuurder en hersengolven meet. Het tweede onderdeel is een processor die de hersengolven interpreteert en ze omzet in instructies voor de robot. Het laatste deel is de mensachtige robot zelf.

Knipperende pijlen

Om het systeem te gebruiken zit de bestuurder in een stoel en staart naar een monitor met een video-feed en knipperende pijlen aan de randen. De processor herkent welke pijl wordt bekeken en stuurt de benodigde instructie naar de robot. Staren naar de knipperende pijl die naar links wijst bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat de robot naar links loopt.

Robot-avatar

Het project illustreert nu nog een vrij beperkte bibliotheek aan acties. De robot wordt vooraf geprogrammeerd om naar links, rechts, etc. te lopen. Er is geen fijne motorische besturing mogelijk, maar het systeem is wel een eerste stap naar de creatie van een op afstand te besturen mechanisch lichaam. Net als de organische ‘avatars' in de gelijknamige film, kunnen dit soort robots in de toekomst volledig bestuurd worden door de gedachten van iemand die zich op een andere locatie bevindt.

Robot-ober

De robot uit Japan is ook in staat om instructies uit te voeren als de bestuurder naar vooraf gedefinieerde objecten kijkt. Als de persoon met de muts op bijvoorbeeld naar een blikje frisdrank staart, stuurt de processor instructies naar de robot om het blikje op te pakken en naar de bestuurder toe te brengen. Zo'n systeem kan van pas komen bij minder valide mensen.

Een robot als tweede lichaam

Het ultieme doel van het onderzoek zal zijn om een systeem te ontwikkelen waarbij de robot een belichaming wordt van de bestuurder. Daarbij voelt de bestuurder zich alsof hij zelf in de robot zit, dienst doet als het brein en de wereld vanuit het perspectief van de robot ervaart.

 

bron: Phys.org

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden