Laatste nieuws:

DELFT, 14 november 2012 11:36

Herconfigureerbare sensoren als sleutel voor veiligheid

Het sensortechnologieprogramma STARS (Sensor Technology Applied in Reconfigurable Systems) heeft als doelstelling om binnen vier jaar de noodzakelijke kennis en technologie te ontwikkelen waarmee in Nederland herconfigureerbare sensoren en sensornetwerken kunnen worden gebouwd. In eerste instantie is de technologie bedoeld voor toepassing in duurzame maatschappelijke veiligheid, maar het programma biedt mogelijkheden voor industriële partners om aan te sluiten.

'
1/1

Als de overheid tijdig en adequaat wil kunnen optreden bij grootschalige incidenten (aanslagen, rampen, grote ongelukken), dan moet zij altijd tijdig beschikken over de juiste informatie. Dat stelt eisen aan de veiligheidstechnologieën die toegepast worden in sensoren en sensornetwerken. Ze moeten robuust, betrouwbaar, flexibel, betaalbaar, effectief, multi-domein en multi-service zijn. De herconfigureerbare sensoren en sensornetwerken van STARS bieden een oplossing, omdat hun functionaliteit snel en relatief eenvoudig is te wijzigen.

Eindgebruikers

Binnen het STARS-programma werken TNO en de technische universiteiten van Delft en Twente samen met de industriële partijen Thales Nederland, NXP en Recore Systems. Om inzicht te krijgen in wat de eindgebruikers nodig hebben, werden diverse scenario's getoetst in een Concept Development Assessment Game (CDAG), met belanghebbenden zoals calamiteitendiensten, politie en interventie-eenheden van de krijgsmacht.

De strategische samenwerking in de ‘gouden driehoek' met het ministerie van Defensie en Thales Nederland leidde tot toonaangevende radarsystemen die op Nederlandse marineschepen operationeel zijn, zoals de Active Phased Array Radar (APAR) op het LCF en de geïntegreerde sensormast op de nieuwe patrouilleschepen van de Hollandklasse.

Gelaagdheid

Rob Dekker, programmadirecteur van STARS, geeft aan dat herconfigureerbaarheid van sensoren en sensornetwerken de sleutel is tot invulling van de eisen. Het gaat dan om herconfigureerbaarheid op alle niveaus: systeemniveau, het niveau van analoge frontends, data processing en algoritmes & software. Deze gelaagdheid is ook terug te vinden in de wijze waarop STARS is georganiseerd.

Het hart van de organisatie wordt gevormd door vier researchthema's en daaronder opgezette Research Task Clusters (RTC's) en twee thema's die nadrukkelijk zijn gericht op de eindgebruikers en op dissiminatie en kennisimpact. De financiering van het programma is opgebouwd uit subsidie vanuit het Fonds Economische Structuurversterking (FES) en een eigen bijdrage van vijftig procent door de deelnemende partijen. STARS is halverwege de totale looptijd van vier jaar. De exploratiefase is afgerond, de onderzoeksfase is onderweg.

Uitnodiging

Onlangs organiseerde STARS bij de technische universiteiten van Enschede, Eindhoven en Delft workshops over technologie voor herconfigureerbare sensorsystemen. Doel was om bedrijven te laten kennismaken met het programma en mogelijke voorstellen te identificeren voor toepassing van de technologie in andere domeinen dan het veiligheidsdomein. Belangstellende Nederlandse bedrijven die aan het programma willen deelnemen, worden uitgenodigd contact op te nemen.

Neem contact op met Ir. F.L.M. van den Bogaart als u belangstelling heeft.

bron: TNO

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden