Laatste nieuws:

PALO ALTO (VS), 1 november 2012 10:46

Eerste koolstof-zonnecel ter wereld gepresenteerd (video)

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University hebben de eerste zonnecel gemaakt die volledig bestaat uit koolstof. De zonnecel vormt een veelbelovend alternatief voor de dure materialen die tegenwoordig in fotovoltaïsche apparaten worden gebruikt.

'
1/1

"Koolstof heeft het potentieel om hoge prestatie te leveren tegen lage kosten", aldus Zhenan Bao; de schrijver van de studie en professor van chemische engineering aan Stanford. "Zover wij weten is dit de eerste demonstratie van een werkende zonnecel waarvan alle componenten uit koolstof zijn opgebouwd."

Dunnefilm-zonnecel

Stanfords prototype is een dunnefilm-zonnecel die niet uit silicium bestaat, zoals reguliere zonnecellen, maar uit koolstofmateriaal bestaat dat gecoat kan worden. Bao geeft aan dat er in de toekomst wellicht zonnecellen rechtstreeks op gebouwen, ramen, of op auto's kunnen worden gecoat.

Goedkope productie

Michael Vosgueritchian, mede-auteur van de studie, geeft aan dat de nieuwe coatingtechniek ook lagere productiekosten oplevert. "Het maken van silicium-gebaseerde zonnecellen vergt veel stappen, maar ons hele apparaat kan worden gebouwd met simpele coatingtechnieken waarvoor geen dure gereedschappen of machines nodig zijn."

Opbouw zonnecel

De experimentele zonnecel van Bao's groep bestaat uit een fotoactieve laag, die zonlicht absorbeert. Deze laag zit tussen twee elektrodes in ‘gesandwicht'. In reguliere zonnecellen zijn deze elektrodes van Indium Tin Oxide (ITO) gemaakt, een materiaal dat steeds schaarser en duurder wordt. In het prototype van Bao's groep is de ITO en het zilver vervangen door grafeen. Grafeen is een laag koolstofatomen van slechts één atoom dikte. Ook werden koolstof nanobuisjes gebruikt die 10 000 keer kleiner zijn dan een menselijke haar.

Efficiencyslag te gaan

Een nadeel van het prototype dat volledig uit koolstof bestaat is dat het slechts een rendement heeft van één procent. Dit komt doordat het vooral lichtfrequenties rond het infrarode spectrum absorbeert. Bao: "We hebben duidelijk nog een lange weg te gaan wat betreft efficiency, maar met betere materialen en betere fabricagetechnieken verwachten we dat het rendement nog drastisch kan verbeteren."

Lees voor meer informatie de onderzoeksresultaten, die 31 oktober gepubliceerd zijn in het online tijdschrift ACS Nano.

 

bron: Phys.org

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden