Laatste nieuws:

LEUVEN / FRANKFURT, 27 september 2012 09:21

Recordrendement voor organische zonnecel

Imec en het chemiebedrijf Solvay hebben een organische fotovoltaïsche module ontwikkeld met een rendement van 5,5%: een nieuwe wereldrecord. Optimale prestaties op moduleniveau zijn cruciaal voor het opschalen van het productieproces en het succesvol op de markt brengen van organische zonnecellen. Dit resultaat is verkregen met behulp van een nieuwe inverted bulk heterojunctie-architectuur die door Imec is ontwikkeld in nauwe samenwerking met Solvay en met gebruik van het halfgeleidermateriaal ActivInk van Polyera.

Organische zonnecelmodule met een record rendement van 5,5%. (foto: Imec) '
Organische zonnecelmodule met een record rendement van 5,5%. (foto: Imec)
1/1

Organische zonnecellen zijn potentieel geschikt voor integratie in gevels en vensters, omdat ze doorzichtig zijn en efficiënt in grote oppervlakken kunnen worden geproduceerd. Het rendement van organische zonnecellen is minder afhankelijk van de intensiteit en de hoek van het invallende licht, maar om in de industrie een rol van betekenis te krijgen is opschaling naar een industrieel proces nodig, evenals verbetering van de specificaties en een langere levensduur.

Speciale architectuur

Imec's researchprogramma voor organische zonnecellen pakt al die uitdagingen op, om organische PV-technologie marktrijp te maken. Imec ontwikkelde een speciale inverted bulk heterojunctie-architectuure voor zonnecellen op polymeerbasis. Deze architectuur optimaliseert het ‘licht-management' van de cel en verbetert de stabiliteit van de component. Nadat Imec en Solvay in 2011 uitstekende rendementen op celniveau konden demonstreren, zijn ze verder gegaan met de ontwikkeling van een proces om de inverted bulk heterojunctie zonnecellen te integreren in een efficiënte module, die 95% van het open oppervlak gebruikt om elektriciteit te genereren. Daarmee werd een rendement gehaald van 5,5% (gecertificeerd door Newport) bij een apertuur van 16 cm² - een wereldrecord voor organische zonnemodules.

Massaproductie

Tom Aernouts, R&D groepsleider organische zonneenergie bij Imec, vertelt: "We zijn verheugd over deze uitstekende resultaten op moduleniveau. Zij betekenen een belangrijke stap naar het opschalen van organische-zonneceltechnologie naar smassaproductie. Met verdere opltimalisering van de componenten, de modelstructuren en het foto-actieve materiaal zullen we het rendement en de levensduur verder verbeteren. Dat is essentieel voor het ontwikkelen van een technologie die voor de industrie relevant is."

De activiteiten van Imec op het gebied van organische zonnecellen zijn momenteel onderdeel van Solliance, een grensoverschrijdend R&D-cluster waarin de kennis is samengebracht van belangrijke spelers in de dunnefilm zonne-energietechnologie in de driehoek Eindhoven, Leuven, Aken. a cross-border R&D cluster that leverages the know-how of key players in thin film solar energy technology in the Eindhoven-Leuven-Aachen triangle (ELAT region) to strengthen the position of the region as a world player in thin film photovoltaics.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden