Laatste nieuws:

LEUVEN (B), 10 september 2012 13:23

KU Leuven, UGent, TNO en Umicore openen 'Urban Mining' Benelux-platform

Op 14 september organiseert de KU Leuven een Europees symposium over de problematiek van kritieke grondstoffen (Critical Raw Materials). Tijdens dit event zullen de Vlaamse partners KU Leuven en UGent, de materiaaltechnologiegroep Umicore, en het Nederlandse TNO, hun intenties uiten om een Benelux-platform inzake Urban Mining (stadsmijnbouw) te lanceren.

'
1/1
Bijzondere aandacht gaat daarbij uit naar de recyclage van kritieke metalen. Dit knooppunt zal een onderdeel moeten vormen van een toekomstig Europees kennis- en innovatiecentrum (KIC) "Raw Materials", in de schoot van het prestigieuze European Institute of Innovation and Technology (EIT)."

Zeldzame aarden

"Saudi Arabië heeft olie maar China heeft de zeldzame aarden", stelde Deng Xiaoping in 1992. Zonder zeldzame aarden geen smartphones, elektrische auto's en fietsen, laptops en automatische deurvergrendeling.? De vraag naar zeldzame aarden overtreft het aanbod. De controle over zeldzame aarden vormt vandaag een thema van geostrategisch belang. Terwijl westerse regeringen via de Wereldhandelsorganisatie het conflict aangaan met China, zitten geologen, metallurgen en andere experts niet stil.?Zijn er dan geen reserves buiten China? Of kunnen we de zeldzame aarden niet recycleren of vervangen door andere elementen? Op die cruciale vragen wordt hard gewerkt.?Ook in de Benelux. Zo lanceert de KU Leuven vanaf oktober 2012 nieuw onderzoek naar de recuperatie van zeldzame aarden voor een totaalbedrag van 3 miljoen euro. Wat geldt voor de zeldzame aarden, geldt ook voor andere kritieke metalen. De Beneluxregio is helaas arm aan kritieke grondstoffen. Maar wat deze regio des te meer heeft, is kennis en expertise inzake de recycling van kritieke grondstoffen via urban mining. .

EIT Symposium

Op vrijdag 14 september vindt het Europese EIT event plaats. Een schare van internationale koplopers komt de jongste onderzoekstrends in dit domein voorstellen en zal debatteren over de voor- en nadelen van primaire ontginning versus urban mining en substitutie. Meer informatie: http://www.kuleuven.be/duitslandjaar/en/eit.html

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden