Laatste nieuws:

LEIDEN, 10 september 2012 13:19

Nederlandse zonnepanelen op aardobservatiesatelliet

De aardobservatiesatelliet Spot 6, voorzien van zonnepanelen van Nederlandse makelij, is klaar voor lancering. Een bijzonder moment voor ruimtevaartbedrijf Dutch Space, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en productie van een nieuw type zonnepanelen voor deze door Astrium vervaardigde satelliet.

Spot 6 met opgevouwen zonnepanelen op de lanceertoren (foto: Astrium)'
Spot 6 met opgevouwen zonnepanelen op de lanceertoren (foto: Astrium)
1/1
"Onze kennis van dit high tech product heeft niet alleen geresulteerd in een slim ontwerp voor een satelliet die inspeelt op de behoefte aan close-up beelden," zegt Bart Reijnen, algemeen directeur van Dutch Space, "het betaalt zich ook terug in vervolgopdrachten voor de bouw van identieke zonnepanelen voor andere missies". Naast de Spot 6 solar arrays voor Astrium Services ontwikkelt Dutch Space op dit moment drie sets zonnepanelen van hetzelfde type; voor Astrium's Spot 7, voor een aardobservatiesatelliet van Kazachstan en voor de Spaanse Seosat.

Spot 6 wordt volgens de planning van ISRO (Indian Space Research Organisation) zondag 9 september om 06.21 uur, Nederlandse tijd, gelanceerd met de PSLV-C21 raket vanaf de Indiase lanceerbasis in Sriharikota. Binnen enkele uren na de lancering zullen de zonnepanelen zich ontvouwen.

Zonnepanelen voor energie en balans

Spot 6 is een optische satelliet die nauwkeurige beelden tot een resolutie van 1,5 meter van het aardoppervlak maakt. De energie voor de satelliet wordt gegenereerd door drie zonnepanelen van 1 bij 1,7 meter. De totale set zonnepanelen bevat ruim 1500 zonnecellen, die met een rendement van 28 procent het zonlicht omzetten. De satelliet biedt - samen met zijn in 2014 te lanceren evenknie Spot 7 - continuïteit in de levering van beelden vanuit de ruimte; een dienst die de satellieten Spot 4 en 5 op dit moment al vervullen. Spot 6 en 7 zullen echter in staat zijn om beeldproducten een stuk sneller terug te sturen en kunnen daarnaast direct gericht worden op een punt binnen een straal van 1500 km van hun positie. Voor deze plotselinge manoeuvres ontwikkelde Dutch Space een zogeheten ‘verstijver' op het zonnepaneel, die ervoor zorgt dat de satelliet niet uit balans kan raken.

Samenwerken

Het ontwerp van de zonnepanelen zorgt er daarnaast voor dat ze werkzaam blijven gedurende de verwachte 10-jarige levensduur van de satelliet en dat ze bestand zijn tegen de extreme temperaturen in de ruimte die variëren van -100 tot +135 graden Celsius. Dutch Space werkte voor de ontwikkeling van de Spot 6 zonnepanelen nauw samen met Nederlandse MKB bedrijven, zoals Airborne Composites (composiet panelen), Tecnovia, Brandt FMI en UMI (onderdelen van de mechanismes) en Neways (onderdelen voor het thermisch mes, dat het uitklapmechanisme van de panelen in werking zet).

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (21)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden