BEIJING (CHINA), 30 augustus 2012 11:07

Chinese robot snijdt noedels (video)

Restauranteigenaar Cui Runguan heeft een robot uitgevonden die razendsnel gesneden noedels kan produceren. Het monotone werk, normaal gedaan door koks die hier speciaal voor worden aangenomen, kan zo efficiƫnter en goedkoper worden uitgevoerd.

Menig Nederlander heeft als eerste baantje vakken gevuld bij de supermarkt, of borden gewassen bij een restaurant. In China worden veel jonge werknemers en studenten aangenomen als noedelsnijder in restaurants. Maar volgens Runguan wordt het steeds moeilijker om jonge mensen te vinden die het vermoeiende en saaie werk willen doen.

Noedel snijdende robot

Runguan heeft als vervanging van de menselijke arbeid een robot uitgevonden die hetzelfde werk kan doen. De pragmatisch ingestelde restauranteigenaar stelt dat, net als in de fabrieken van Foxconn, vervanging van mensen door robots "ook zeker zal gebeuren in restaurants met gesneden noedels."

De robot is geen high tech, maar werkt net zo simpel als het principe van een automatische ruitenwisser. Met heen en weer gaande bewegingen snijdt de robot steeds een dunne sliert uit een klomp noedeldeeg.

Afgelopen maart zijn de robots in productie genomen en worden verkocht voor ongeveer 13.000 Chinese yuan, of ongeveer 1.600 euro. Een student inhuren om dit werk een jaar lang te doen zou een restauranteigenaar ruim 3.700 euro kosten, dus het rekensommetje is snel gemaakt.

Van de simpele robot zijn inmiddels al ruim 3000 exemplaren verkocht. Een ware noedelsnijdende robotrevolutie dus.

 

bron: Singularity Hub

Foto's:

Chinese robot snijdt noedels (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl