Laatste nieuws:

HILLSBORO (VS), 9 augustus 2012 11:50

Full color 3D-printer wekt filmpersonages tot leven (video)

De animatiefilm ParaNorman, die vanaf 15 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn, is mede mogelijk gemaakt door een Full Color 3D-printer van 3D Systems Corporation. Dankzij de rapid prototyping techniek konden de makers van deze stop-motion film ruim 31 000 unieke onderdelen in kleur printen, voor gebruik in de film.

Zeer expressieve stop-motion-personages zijn nu mogelijk dankzij full color 3D printing. De ZPrinter 650 (rechtsonder) is verantwoordelijk voor de productie van de gezichtsuitdrukkingen.'
Zeer expressieve stop-motion-personages zijn nu mogelijk dankzij full color 3D printing. De ZPrinter 650 (rechtsonder) is verantwoordelijk voor de productie van de gezichtsuitdrukkingen.
1/1

Stop motion is de tijdrovende, maar zeer nostalgisch aandoende, animatietechniek waarbij echte poppetjes van klei of kunststof tot leven worden gewekt. Dit wordt gedaan door een personage in steeds een iets andere houding te fotograferen. Als de foto's snel achter elkaar worden vertoond komt een personage tot leven.

Vooral gezichten zijn lastig in dit soort films, omdat veel van de emotie van een minieme oogbeweging of een subtiele gezichtsuitdrukking afkomstig is. Productiestudio LAIKA (bekend van de film Coraline) heeft voor haar nieuwste kunststukje ParaNorman dan ook de hulp ingeroepen van een kleuren 3D-printer.

Tienduizenden afzonderlijke onderdelen

Maar liefst 31 000 afzonderlijke onderdelen voor de gezichten van de personages uit ParaNorman zijn afkomstig uit de ZPrinter 650 full color 3D-printer van 3D Systems Corporation. Dankzij deze 3D-printtechniek waren de filmmakers in staat om snel en accuraat honderden gezichtsexpressies te maken voor elk van de 62 personages in de film.

"Om de personages de gezichtsuitdrukkingen en emotionele diepte te geven die nodig waren voor zo'n prachtig verhaal moesten we iets baanbrekends proberen. Door een kleuren 3D-printer te gebruiken waren we niet alleen in staat om acteerwerk in gezichten naar een hoger niveau te tillen, maar konden we ook subtiele details in de gezichten verwerken die enkele jaren geleden nog onmogelijk waren", aldus Brian McLean, de Creative Supervisor of Replacement Animation and Engineering bij animatiestudio LAIKA.

"We zijn zeer verheugd om samen te mogen werken met het baanbrekende team van LAIKA nu ze onze full color 3D-printtechnologie gebruiken om op een revolutionair nieuwe manier een verhaal te vertellen", aldus Cathy Lewis, Vice President van wereldwijde marketing bij 3D Systems.

ZPrinter 650

De ZPrinter 650 is een hoogvolumeprinter met vijf printkoppen die 390 000 kleuren kan printen, waaronder puur zwart. Het kan accuraat kleurenmodellen reproduceren in een resolutie van 650x540 dpi met een minimale onderdeeldikte van 0,1mm. Ook is de printer voorzien van een volautomatisch poederlaad- en recyclesysteem.

Voor productie begint worden de 3D CAD files eerst ingeladen in ZPrint. Dit softwarepakket ‘snijdt' het 3D-model in virtuele plakjes, die naar de 3D-printer worden gestuurd. De printer bouwt vervolgens laag voor laag het model door een laag poeder te spuiten en via een inkjetprinttechniek een bindmiddel toe te voegen. Dit proces wordt herhaald voor iedere laag, tot het model geprint is.

Meer informatie over de ZPrinter 650 is te vinden op de site van 3D Systems.

Meer informatie over ParaNorman is te vinden op de site van LAIKA.

 

bron: LAIKA / 3D Systems

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (31)

21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden