Laatste nieuws:

ENSCHEDE, 6 augustus 2012 11:43

Met zorg robots ontwerpen

Zorgrobots zijn in opmars. In de Verenigde Staten en in Japan, maar ook dichterbij in Duitsland en in Denemarken worden verschillende robots al ingezet voor de ondersteuning of ter vervanging van bijvoorbeeld een verpleegkundige. In sommige gevallen nemen robots de verantwoordelijkheid van zorgverleners helemaal over. Filosofe Aimee van Wynsberghe promoveerde onlangs aan de Universiteit Twente op de ethische kant van robots in de zorg.

'
1/1

Robots worden steeds vaker ingezet in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan robots die medicijnen en lakens uitdelen, die patiënten uit bed helpen of hen te eten geven. Voor haar promotie onderzocht Van Wynsberghe onder meer de rol van deze robots in het zorgproces en of het wenselijk is dat er robots zijn die geheel autonoom zorgtaken uitvoeren.

Voordelen maar ook beperkingen 

Van Wynsberghe: "Er zijn veel voordelen van robots in de zorg. Zo kunnen ze verpleegkundigen bijvoorbeeld zwaar werk besparen. Tegelijkertijd heeft de inzet van een robot ook belangrijke beperkingen. Een robot kent geen empathie, begrijpt niet het belang van privacy en vertrouwen. En denk bijvoorbeeld aan een robot die medicijnen uitdeelt. Stel dat een patiënt weigert de medicijnen aan te nemen, wat doet de robot dan? De robot kan de medicijnen opnieuw aanbieden, maar wanneer dan? Een robot beschikt niet over het vermogen om in gesprek te gaan met de patiënt en deze te overtuigen de medicijnen alsnog in te nemen. Daarnaast: wat gebeurt er als een robot fouten maakt? Wie is er dan aansprakelijk?"

Ethische beoordeling

Aimee van Wynsberghe stelt dat de taken en de rol van de robot afgestemd moeten worden op onder meer de behoefte van de patiënt en de context. Van Wynsberghe: "Je kunt niet simpel stellen, deze robot is wel geschikt voor de zorg en deze robot niet. Het hangt van heel veel factoren af. Elke case moet je opnieuw beoordelen." Ze ontwierp een kader voor de ethische beoordeling van zorgrobots en noemt dit het Care-Centered Framework. Dit kader kan ingezet worden om de huidige generatie zorgrobots te beoordelen, maar ook om het ontwerp van zorgrobots in de toekomst te sturen. Van Wynsberghe: "We moeten begrijpen wat we aan het doen zijn vóórdat we de robot gaan maken". Haar Care-Centered Framework bestaat uit vijf onderdelen: context, handeling, betrokkenen bij handeling, rol van de robot en de waarden waarop de robot geprogrammeerd is.

Voor haar promotieonderzoek onderzocht Van Wynsberghe ook de mogelijkheden voor de toekomst. Een robot die volgens haar de toekomst zou kunnen hebben is de door haarzelf bedachte 'wee-bot'. Deze robot onderzoekt de urine van patiënten die chemotherapie krijgen. Dit is een risicovolle taak die verpleegkundigen nu nog uitvoeren.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (21)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden