Laatste nieuws:

ØSTERILD (DENEMARKEN), 2 augustus 2012 10:58

Siemens maakt windturbine met rotorbladen van 75 meter

Voor een offshore windinstallatie van zes megawatt heeft Siemens ’s werelds langste rotorbladen geproduceerd. Het B75 rotorblad is met een lengte van 75 meter het langste kunststof onderdeel ter wereld, wat in één stuk wordt gegoten.

Een prototype van de 6 megawatt windinstallatie. De kop heeft een massa van ruwweg 350 ton, maar is toch nog de lichtste in haar klasse.'
Een prototype van de 6 megawatt windinstallatie. De kop heeft een massa van ruwweg 350 ton, maar is toch nog de lichtste in haar klasse.
Rechts
1/2

Eén enkel rotorblad is bijna net zo groot als de spanwijdte van een Airbus A380. Het fabricageproces van de rotorbladen was dan ook een flinke uitdaging. Het robotblad wordt in één stuk gegoten en bestaat uit een mengsel van glasvezels in epoxyhars. Om de enorme mal echter te kunnen vervoeren moest hij bestaan uit twee demonteerbare stukken.

Enorme windturbine

De rotorbladen zijn bestemd voor een prototype offshore windinstallatie van zes megawatt. Deze testinstallatie moet begin van de herfst in het Deense Østerild in gebruik worden genomen.

Tijdens het draaien beslaat iedere rotor een oppervlak van 18.600 vierkante meter, ongeveer de grootte van twee en een halve voetbalvelden. De uiterste punt van de rotorbladen beweegt met een snelheid van 80 meter per seconde, of 290 kilometer per uur.

Nieuwe technologie

De fabricage van de gigantische rotor is mogelijk dankzij speciale technologie waarmee Siemens hele sterke, maar toch lichte objecten kan maken. Siemens maakte gebruik van haar gepatenteerde IntegralBlade-proces, waarbij de gehele rotor in één keer wordt gegoten met een mengsel van epoxyhars versterkt met glasvezels en balsahout. Hierdoor heeft de rotor geen naden of verbindingen en is enorm stevig.

Enorme krachten

De rotors moeten grote krachten kunnen weerstaan. Als de wind er met 10 meter per seconde tegenaan blaast krijgt de rotor 200 ton lucht per seconde te verwerken. De rotor weegt ondanks haar grootte toch 20 procent minder dan rotorbladen die op een conventionele manier zijn geproduceerd. Waardoor de hele installatie ook lichter en goedkoper kan worden gebouwd.

De Deense energieleverancier Dong is van plan om de komende jaren 300 Siemens windturbines te plaatsen voor de Britse kust. Deze turbines worden allemaal voorzien van deze nieuwe 75 meter lange rotorbladen. Windinstallaties zijn een belangrijke inkomstenbron voor Siemens, alleen al in het boekjaar 2011 leverde deze tak het bedrijf 30 miljard Euro aan omzet op.

UPDATE: meer informatie over de windturbine vindt u hier.

bron: Siemens

Reacties (2)

@Willem: het betreft hier een direct aangedreven turbine. EDIT: ik heb een linkje onderaan het artikel opgenomen met meer informatie over de windturbine. Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 06-08-2012 11:38.

Nathan Strik

06-08-2012 op 11:35

Gaat het om een direct angedreven turbine of één met een tandwielkast ?

Willem van Holland l

06-08-2012 op 09:29

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (34)

6 september 2017 - Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam – WPC
10 jaar Platform Schone Scheepvaart
12 september 2017 - Hilvarenbeek, Hilvaria Studio’s
AluminiumNext
13 september 2017 - Garching (D), FZG, TU München
7th International Conference on Gears 2017
19 september 2017 - Hardenberg - Evenementenhal
Technische Industriële Vakbeurs
21 september 2017 - Vianen, Pilz Nederland
Vrouwen in de techniek
21 september 2017 - Veldhoven, *techniekHuys
ROS-Industrial
26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden