LOS ANGELES (VS), 23 juli 2012 13:11

Transparante zonnecel voor stroomopwekkende ramen

Onderzoekers van de Univercity of California (UCLA) hebben hoogtransparante zonnecellen ontwikkeld. Deze zijn toe te passen in beglazing van ramen. Ramen in woonhuizen en kantoren kunnen zo ingezet worden voor de opwekking van elektriciteit, terwijl mensen nog steeds naar buiten kunnen kijken.

Het team van UCLA beschrijft de nieuwe polymeerzonnecel (PSC) als een cel die energie opwekt door het absorberen van infraroodlicht. Het zichtbare licht wordt nauwelijks geabsorbeerd, waardoor de zonnecellen voor het menselijk oog bijna 70% transparant zijn. Het apparaat is van fotoactief plastic gemaakt dat infraroodlicht omzet naar een elektrische stroom.

"Deze resultaten openen een deur naar zichtbaar transparante zonnecellen als toevoeging in draagbare elektronica, slimme ramen, in gebouwen geïntegreerde fotovoltaïca en andere toepassingen", zegt onderzoeksleiden Yang Yang, een professor aan UCLA.

Yang voegt toe dat er een wereldwijde interesse is in deze zogenaamde polymeerzonnecellen. "Onze nieuwe PSC's zijn vervaardigd van plastic-achtige materialen en zijn licht en flexibel. Nog belangrijker: ze kunnen in grote hoeveelheden tegen lage kosten worden geproduceerd", aldus Yang.

Voorheen zijn ook vaak pogingen gedaan om zichtbaar transparante PSC's te ontwikkelen. Deze demonstraties leverden echter steeds heel slecht doorzichtige materialen, of een laag rendement op. Het team van UCLA is er nu in geslaagd deze hindernissen te doorbreken.

De studie is gepubliceerd in ACS Nano.

bron: UCLA

Foto's:

Transparante zonnecel voor stroomopwekkende ramen

© Aandrijvenenbesturen.nl