Laatste nieuws:

WIESBADEN (DUITSLAND), 19 juli 2012 11:22

Eerste robotgestuurde herseningreep verricht in Duitsland (video)

Neurochirurgen van het HSK-ziekenhuis in Wiesbaden hebben het ruggegraat-operatiesysteem ‘Renaissance’ van Mazor Robotics gebruikt om de eerste robotgestuurde hersenoperatie ter wereld te verrichten. HSK was een van de eerste medische instituten ter wereld die robottechnologie inzette voor ruggegraatchirurgie.

Het werkstation van Renaissance'
Het werkstation van Renaissance
1/1

Mazor's Renaissance systeem en haar voorganger, SpineAssist, zijn gebruikt in duizenden operaties, waaronder scoliose en andere complexe ruggengraatvervormingen. Ook kan er een biopsie mee uitgevoerd worden. Mazor geeft aan dat deze technologie ook toepasbaar is binnen de hersenchirurgie. Denk hierbij aan het doen van een biopsie, plaatsen van shunts (kunstmatige verbinding tussen twee delen van het lichaam waar vloeistof doorheen kan stromen) en de plaatsing van elektrodes, bijvoorbeeld voor diepe hersenstimulatie (DBS). Voor welke toepassing de Duitsers Renaissance hebben gebruikt kon Mazor niet vertellen.

Robot voor multitaskende chirurg

Per jaar worden er wereldwijd tienduizenden hersenbiopsies uitgevoerd. Een groot deel van de chirurgen die robots van Mazor gebruiken zijn neurochirurgen. Deze professionals doen ook vaak hersenchirurgie. Mazor verwacht dat hun robottechnologie soortgelijke voordelen gaat hebben voor hersen- als voor ruggengraatchirurgie. Robotchirurgie wordt vooral handig gevonden in situaties waarin het moeilijk is voor een chirurg om alles goed te kunnen bekijken, bijvoorbeeld bij minimaal invasieve chirurgie, of complexe anatomie.

Renaissance in de chirurgie

Het Renaissancesysteem werkt op 1mm nauwkeurig en is primair een gids om te zorgen dat chirurgische gereedschappen en implantaten op de juiste plek terechtkomen. Het bestaat uit een werkstation, software, een geleidingsapparaat en verschillende accessoires. De operatie verloopt in vier stappen. In de planningsfase wordt de CT-scan van de patiënt ingeladen. Op basis hiervan wordt een 3D model van de anatomie en een plan voor de operatie gemaakt. De robot wordt dan bevestigd aan de patient, zodat maximale precisie tijdens de operatie gewaarborgd is. De 3D-blauwdruk voor de operatie wordt gesynchroniseerd met het bevestigde systeem, waarna de operatie kan beginnen.

In onderstaande video is precies te zien hoe het systeem werkt. (kan schokkende beelden bevatten)

Voor ruggengraatchirurgie is het robotsysteem al goedgekeurd in de VS en Europa. De officiële goedkeuring voor de hersenchirurgie-toepassing wordt nog verwacht in beide regio's. Zodra dit alles gereed is, wil Mazor de hersenchirurgie-toepassing begin 2013 officieel beschikbaar maken als een add-on voor het Renaissance-systeem.

 

bron: Design News

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden