Laatste nieuws:

WIESBADEN (DUITSLAND), 19 juli 2012 11:22

Eerste robotgestuurde herseningreep verricht in Duitsland (video)

Neurochirurgen van het HSK-ziekenhuis in Wiesbaden hebben het ruggegraat-operatiesysteem ‘Renaissance’ van Mazor Robotics gebruikt om de eerste robotgestuurde hersenoperatie ter wereld te verrichten. HSK was een van de eerste medische instituten ter wereld die robottechnologie inzette voor ruggegraatchirurgie.

Het werkstation van Renaissance'
Het werkstation van Renaissance
1/1

Mazor's Renaissance systeem en haar voorganger, SpineAssist, zijn gebruikt in duizenden operaties, waaronder scoliose en andere complexe ruggengraatvervormingen. Ook kan er een biopsie mee uitgevoerd worden. Mazor geeft aan dat deze technologie ook toepasbaar is binnen de hersenchirurgie. Denk hierbij aan het doen van een biopsie, plaatsen van shunts (kunstmatige verbinding tussen twee delen van het lichaam waar vloeistof doorheen kan stromen) en de plaatsing van elektrodes, bijvoorbeeld voor diepe hersenstimulatie (DBS). Voor welke toepassing de Duitsers Renaissance hebben gebruikt kon Mazor niet vertellen.

Robot voor multitaskende chirurg

Per jaar worden er wereldwijd tienduizenden hersenbiopsies uitgevoerd. Een groot deel van de chirurgen die robots van Mazor gebruiken zijn neurochirurgen. Deze professionals doen ook vaak hersenchirurgie. Mazor verwacht dat hun robottechnologie soortgelijke voordelen gaat hebben voor hersen- als voor ruggengraatchirurgie. Robotchirurgie wordt vooral handig gevonden in situaties waarin het moeilijk is voor een chirurg om alles goed te kunnen bekijken, bijvoorbeeld bij minimaal invasieve chirurgie, of complexe anatomie.

Renaissance in de chirurgie

Het Renaissancesysteem werkt op 1mm nauwkeurig en is primair een gids om te zorgen dat chirurgische gereedschappen en implantaten op de juiste plek terechtkomen. Het bestaat uit een werkstation, software, een geleidingsapparaat en verschillende accessoires. De operatie verloopt in vier stappen. In de planningsfase wordt de CT-scan van de patiënt ingeladen. Op basis hiervan wordt een 3D model van de anatomie en een plan voor de operatie gemaakt. De robot wordt dan bevestigd aan de patient, zodat maximale precisie tijdens de operatie gewaarborgd is. De 3D-blauwdruk voor de operatie wordt gesynchroniseerd met het bevestigde systeem, waarna de operatie kan beginnen.

In onderstaande video is precies te zien hoe het systeem werkt. (kan schokkende beelden bevatten)

Voor ruggengraatchirurgie is het robotsysteem al goedgekeurd in de VS en Europa. De officiële goedkeuring voor de hersenchirurgie-toepassing wordt nog verwacht in beide regio's. Zodra dit alles gereed is, wil Mazor de hersenchirurgie-toepassing begin 2013 officieel beschikbaar maken als een add-on voor het Renaissance-systeem.

 

bron: Design News

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden