Laatste nieuws:

BERKELEY (VS), 2 juli 2012 12:40

Vallende hagedis inspireert robot (video)

Hagedissen komen, net als katten, meestal op hun pootjes terecht. Net als de poezelige dieren hebben hagedissen een mechanisme waarmee ze zichzelf tijdens een val om kunnen draaien, zodat ze rechtop landen. Er is nu een robot ontworpen die dit trucje kan nadoen.

De 'RightingBot''
De 'RightingBot'
1/1

Katten verdraaien hun lichaam om weer rechtop te komen tijdens een val, maar hagedissen pakken het heel anders aan. Volgens een recent op (29 juni) gepubliceerde studie door Ardian Jusufi van de Berkeley universiteit in Californië, zit de truc hem in de staart. De hagedissen zwaaien hun staart de ene kant op, om hun lichaam de andere kant op te laten draaien. Een op deze hagedis geïnspireerde robot genaamd de ‘RightingBot' doet dit kunstje na.

Het werk, uitgevoerd door Ardian Jusufi, Robert Full en collega's van Berkeley, verklaart hoe dieren met grote staarten zichzelf weer recht kunnen draaien tijdens een vrije val. Het kan engineers helpen om lucht- of landrobots te bouwen met een hogere stabiliteit.

Mechanisme tijdens vallen

"Het is niet meteen duidelijk welk mechanisme een dier zal gebruiken om zichzelf in de lucht rechtop te krijgen om te herstellen van een ondersteboven-houding. Afhankelijk van lichaamsgrootte, soort en massadistributie, zijn er verschillende manieren waarop dieren dit voor elkaar kunnen krijgen," aldus Ardian Jusufi.

De onderzoekers gebruikten hogesnelheidscamera's om de bewegingen van twee soorten hagedissen te analyseren. Door de val ondersteboven te bestuderen en de beweging die zorgt dat het dier weer rechtop valt, ontdekten de wetenschappers dat beide soorten hagedissen hun staart één kant op zwaaien, zodat hun lichaam de andere kant op draait.

Robotstaart

Voor de studie ontwikkelden Jusufi en collega's een driedimensionaal rekenmodel waarmee de beweging van de hagedis kon worden geanalyseerd en zo beter begrepen. Op basis van dit model is de ‘RightingBot' gemaakt, een robot bestaande uit twee delen (lichaam en staart) die zichzelf ook tijdens een val kan rechtzetten. Een nuttige toevoeging dus, zo'n robotstaart.

 

bron: Science Daily

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (20)

5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden