DELFT, 25 juni 2012 11:45

Studenten onthullen schone race-auto 'Forze V'

Studenten van Forze, het waterstofraceteam van de TU Delft, hebben hun nieuwe race-auto onthuld. Deze Forze V rijdt op waterstof en heeft dus als enige uitstoot puur water. Over enkele weken vertrekt het team naar Engeland om het daar als enige waterstofauto op te nemen tegen ruim honderd andere auto’s van studententeams van over de hele wereld.

De auto is voorzien van een brandstofcel waarin waterstof en zuurstof worden omgezet in elektrische energie. De Forze V heeft 50% meer vermogen dan de auto die het team vorig jaar presenteerde, en is tegelijk 10% lichter geworden. De topsnelheid is 120 km/u en een sprint van 0 naar 100 km/u wordt afgelegd in minder dan 5 seconde.

In de presentatie werd de techniek onder de motorkap uitgelegd. Na het aftellen werd onder luid gejuich en applaus het doek in een gordijn van rook van de auto getrokken, waarna de strakke lijnen van de auto zichtbaar werden. Behalve de auto lieten de studenten ook de brandstofcel zien, om aan de hand daarvan de werking uit te leggen. 

Serieus alternatief 

Het Forze-team bestaat uit zo'n 60 studenten en laat door het bouwen van raceauto's met een brandstofcel zien dat de brandstofcel op waterstof een serieus alternatief is voor het rijden op fossiele brandstoffen. In het verleden won het team de eerste waterstofrace ter wereld, won een race tegen een benzine-kart en behaalde het wereldrecord voor waterstofvoertuigen op de 1/8e mijl.

Betrouwbare auto 

Vorig jaar had het team een primeur met het bouwen van de eerste formule-racewagen op waterstof ter wereld. Door technische problemen lukte het toen echter niet om te rijden in de Formula Student-wedstrijd op het Engelse Silverstone-circuit. Team manager Jan Jaap Treurniet heeft er het volste vertrouwen in dat dat dit jaar wel gaat lukken: "Met alles wat we vorig jaar hebben geleerd kunnen we dit jaar een erg betrouwbare auto bouwen."

Foto's:

De Forze V

De Forze V

© Aandrijvenenbesturen.nl