Laatste nieuws:

DELFT, 25 juni 2012 11:45

Studenten onthullen schone race-auto 'Forze V'

Studenten van Forze, het waterstofraceteam van de TU Delft, hebben hun nieuwe race-auto onthuld. Deze Forze V rijdt op waterstof en heeft dus als enige uitstoot puur water. Over enkele weken vertrekt het team naar Engeland om het daar als enige waterstofauto op te nemen tegen ruim honderd andere auto’s van studententeams van over de hele wereld.

De Forze V'
De Forze V
1/1

De auto is voorzien van een brandstofcel waarin waterstof en zuurstof worden omgezet in elektrische energie. De Forze V heeft 50% meer vermogen dan de auto die het team vorig jaar presenteerde, en is tegelijk 10% lichter geworden. De topsnelheid is 120 km/u en een sprint van 0 naar 100 km/u wordt afgelegd in minder dan 5 seconde.

In de presentatie werd de techniek onder de motorkap uitgelegd. Na het aftellen werd onder luid gejuich en applaus het doek in een gordijn van rook van de auto getrokken, waarna de strakke lijnen van de auto zichtbaar werden. Behalve de auto lieten de studenten ook de brandstofcel zien, om aan de hand daarvan de werking uit te leggen. 

Serieus alternatief 

Het Forze-team bestaat uit zo'n 60 studenten en laat door het bouwen van raceauto's met een brandstofcel zien dat de brandstofcel op waterstof een serieus alternatief is voor het rijden op fossiele brandstoffen. In het verleden won het team de eerste waterstofrace ter wereld, won een race tegen een benzine-kart en behaalde het wereldrecord voor waterstofvoertuigen op de 1/8e mijl.

Betrouwbare auto 

Vorig jaar had het team een primeur met het bouwen van de eerste formule-racewagen op waterstof ter wereld. Door technische problemen lukte het toen echter niet om te rijden in de Formula Student-wedstrijd op het Engelse Silverstone-circuit. Team manager Jan Jaap Treurniet heeft er het volste vertrouwen in dat dat dit jaar wel gaat lukken: "Met alles wat we vorig jaar hebben geleerd kunnen we dit jaar een erg betrouwbare auto bouwen."

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden