Laatste nieuws:

LEUVEN (BELGIë), 9 mei 2012 15:44

Supernauwkeurig 3D printen

Onderzoekers van de KU Leuven zijn erin geslaagd de oppervlakteruwheid van 3D geprinte metalen componenten met bijna een factor 10 te verbeteren. De toekomst is volgens een Leuvense professor een combinatie van additieve en subtractieve bewerkingen.

'
1/1

Additieve fabricage zal conventionele technieken niet verdringen. De kracht zit er juist in deze techniek te combineren met een subtractieve techniek, dan kun je tot een optimale productietechniek komen. Dat zegt professor Jean-Pierre Kruth van de KU Leuven.

Gereedschap dat niet slijt

Additief en subtractief bewerken met een machine: materiaal opbouwen en wegnemen in dezelfde machine. Die visie ontvouwde professor Kruth op het Materialise World Conference. En als je dan materiaal opbouwt en wegneemt in één machine, is de laser daar het meest geschikte gereedschap voor in de ogen van de Vlaamse hoogleraar. "De laser is namelijk een gereedschap dat niet slijt, zoals een frees wel doet."

Drie bewerkingen in één machine

De onderzoekers van de universiteit van Leuven combineren drie bewerkingen: selective laser melting, om met metaalpoeder het deel op te bouwen. Daarna halen ze met selective laser erosion een klein laagje weg en als derde stap wordt de dunne laag vlak onder het oppervlak met de laser gesmolten. Wat blijkt nu: door het hersmelten van de oppervlaktelaag verbetert de oppervlakteruwheid met een factor tien en verhoogt de dichtheid van het materiaal. Met andere woorden: het materiaal wordt minder poreus.

De eerste resultaten uit de experimenten in Leuven wijzen in de richting van een porositeit die afneemt van 0,77 procent naar 0,036 procent bij titaan. De oppervlakteruwheid verbetert van 12 µm tot 1,5 µm na het uitvoeren van de drie bewerkingsstappen.

Beperkte extra tijd

Het lijken veel productiestappen, ook al kunnen ze door de laser te gebruiken op één machine gedaan worden. Volgens Jean-Pierre Kruth valt de extra bewerkingstijd in de praktijk wel mee. "Het levert nauwelijks meer resultaat op als je na elke laag doet re-melten. Je hoeft alleen de laatste laag te hersmelten. Een hoge scansnelheid levert een beter resultaat dan een lage. Bovendien: als je het werkstuk moet slijpen, komt er veel meer productietijd bij."

Concept Laser

De universiteit van Leuven gebruikt voor deze nieuwe additive manufacturing technologie een M3 machine van Concept Laser, omdat deze een NdYag laser gebruikt. Je moet namelijk voor het laser eroderen overschakelen naar een gepulste laserstraal, wat met een fiberlaser niet kan. Bij de machines van bijvoorbeeld SLM Technologie kan alleen opgebouwd worden, gevolgd door het re-melten. Deze machines werken namelijk met een fiberlaser.

Het onderzoeksteam van professor Kruth heeft deze techniek toegepast bij zowel roestvaststaal 316 als titaan.

bron: Mikrocentrum

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (20)

5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden