WOERDEN, 8 mei 2012 16:40

Rotero Stappenmotor in PAL-V (video)

Onlangs heeft de eerste testvlucht plaats gevonden van de PAL-V (Personal Air and Land Vehicle). Het voertuig is een in Nederland ontwikkelde compacte tweepersoons gyrocopter die zich zowel door de lucht als over de openbare weg kan verplaatsen. Voor de besturing is zowel een rijbewijs als een gyrocopter vliegbrevet nodig.

De PAL-V vliegt in de lucht als een gyrocopter, die opstijgt door een zelf roterende rotor. De stuwkracht wordt geleverd door een opvouwbare propeller op de achterzijde van het voertuig.

Volgens directeur Robert Dingemanse van PAL-V Europe is de vliegende auto wereldwijd uniek. "Het is de veiligste en de gemakkelijkst te leren manier van vliegen die er is."

Stappenmotor van PAL-V

Omdat het voertuig zich zowel door de lucht als op de weg beweegt dienen de rotorbladen opgeklapt te worden op het moment dat er op de weg gereden wordt. Rotero Holland heeft een oplossing voor een stuurbekrachtiging door middel van een stappenmotor met geïntegreerde spindel geleverd.

Deze stappenmotor zorgt er voor dat de rotorbladen snel en veilig opgeklapt worden zodat de piloot zich ook als wegbestuurder over de weg kan bewegen. Het geheel wordt direct vanuit de cockpit bediend zodat de piloot snel over kan gaan als bestuurder van een ‘gewone' auto.

Gerrit Minnée, commercieel directeur van Rotero: "Het is een geweldige uitvinding en is een schoolvoorbeeld van innovatie en ondernemerschap. Wij zijn er trots op zijn dat wij als Rotero een, zij het bescheiden, bijdrage hebben mogen leveren aan dit mooie project. Met dit soort projecten kunnen wij ons onderscheiden en zijn we echt een verlengstuk van de ontwerper en constructeur."

 

bron: Rotero

Foto's:

Rotero Stappenmotor in PAL-V (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl