Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 18 april 2012 14:40

FME verheugd over brede samenwerking om groeiend tekort aan technici te keren

De Vereniging FME-CWM is positief over de reactie van het kabinet op het Masterplan Bèta & Technologie. Het kabinet heeft de aanbevelingen van de topteams grotendeels overgenomen. FME heeft hiermee goede hoop dat het tekort aan technici – 170 000 in 2016 – serieus wordt aangepakt.

'
1/1

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: "Er komt een eind aan de versnipperde aanpak: drie ministeries, onderwijs en bedrijfsleven hebben samen focus aangebracht. Middelen worden effectiever ingezet. Het probleem wordt op alle fronten aangepakt: zowel de instroom in en de kwaliteit van techniekopleidingen als het vasthouden van mensen in onze industrie. Maar het had nog beter gekund."

De ministeries van OCW, EL&I en SZW, onderwijs en bedrijfsleven gaan samen aan de slag om meer mensen te verleiden tot een carrière in de techniek. Zo komen er gerichte programma's om de instroom van jongeren in het technisch onderwijs te vergroten en gaan technici uit bedrijven in 3.500 klassen op basisscholen vertellen over hun vak.

Ook is de aanbeveling overgenomen over de inzet van vakspecialisten uit de bedrijven in het beroepsonderwijs. Dezentjé Hamming: "Dat is goed nieuws. Eindelijk gaat het kabinet regels wegnemen die belemmeren dat scholen praktijkdocenten binnenhalen. Jongeren kunnen zoveel meer leren van deze enthousiaste docenten die zelf de modernste techniek in de bedrijven toepassen."

Een ander punt is het vasthouden van mensen in de industrie. De FME-voorzitter benadrukt dat bedrijven zich bewust zijn van hun taak om medewerkers langer fit, gemotiveerd en productief te houden.

Hoewel dit kabinet in nauwe samenspraak met het bedrijfsleven tot een ambitieus pakket is gekomen, is een aantal knopen niet doorgehakt. Verder noemt de FME-voorzitter het een gemiste kans dat er voor het hoger onderwijs - in tegenstelling tot het mbo - niet is gekozen voor het beperken van opleidingen die weinig kans bieden op een baan, zoals hbo-opleidingen voor de sociaal culturele sector.

Reacties (1)

de hoofdreden van geringe keuze voor beta vervolgstudies is de sterke verlaging van het abstractieniveau in de onderbouw van HAVO en VWO. Er wordt geen analytische denkwijze meer aangeleerd . Zo zijn bv de begrippen definitie, stelling en bewijs geheel uit de leerboekjes verdwenen.

D.E.Dirkse

20-04-2012 op 12:11

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (29)

26 september 2017 - Gorinchem - IMC Test & Measurement
IMC Test & Measurement Days
27 september 2017 - Coventry (UK), Windmill Village Hotel
FLIR International User Conference
28 september 2017 - Barneveld, Midden Nederland Hallen
Business Software Event 2017
3 oktober 2017 - Maarssen, De Fabrique
Engineering in Food and Beverage
4 oktober 2017 - Eindhoven, Van der Valk Hotel
Software-Centric Systems Conference
4 oktober 2017 - Rotterdam, Ahoy
Pumps & Valves / Solids
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Energy Exhibition & Conference
9 oktober 2017 - Amsterdam, RAI
Offshore Wind Conference

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden