Laatste nieuws:

BRUSSEL (BELGIë), 26 maart 2012 09:49

EU wil innovatie stimuleren via Horizon 2020

Via het Horizon 2020 programma wil de EU 80 miljard euro opzij zetten om onderzoek en innovatie te stimuleren in 2014 ... 2020. Wetenschappers, bedrijfsleiders, en burgers hadden een ontmoeting met leden van de industriecommissie om het plan te bestuderen.

'
1/1

Horizon 2020 is er op gericht om wetenschappelijk onderzoek om te zetten in nieuwe producten en diensten zodat er groei en banen gecreëerd worden. In vergelijking met de concurrentie hinkt Europa op dit vlak achterop.

Het programma zal de regels vereenvoudigen zodat onderzoekers en bedrijven makkelijker fondsen kunnen werven. Er zal meer steun zijn voor marktgeoriënteerde activiteiten en voor KMO's die rond innovatie werken. Het budget voor onderzoek stijgt aanzienlijk en wordt op die manier het derde grootste budget van de EU.

De Portugese Christendemocraat en rapporteur Maria da Graca Carvalho zei: "Horizon 2020 is het belangrijkste instrument van de EU om innovatie te stimuleren en om de competitiviteit van de Unie op globaal vlak te garanderen." De Spaanse Socialist Teresa Riera Madurell, die ook rapporteur is, verklaarde het belang van onderzoek en innovatie: "Het is een pijler die Europa kan helpen om tijdens de crisis op duurzame wijze te groeien en om jobs te creëren."

Hervorming universiteiten nodig

Prof.dr. Burton Lee van de Stanford school voor ingenieurswetenschappen in de VS, steunt het Horizon 2020 initiatief maar wijst ook op het belang van marktgedrevenheid voor Europese onderzoeksinstituten. "Ze willen enkel de zuivere onderzoeksinstituten en iemand anders zal zich wel bekommeren om de innovatie. Ik ga niet akkoord met deze aanpak, maar het is nu eenmaal de manier waarop Europese universiteiten met deze materie omgaan."

Dr. Lee vindt verder ook dat de hervorming van universiteiten centraal moet staan in de nationale en Europese innovatieagenda's. "Het kan enkel slagen als men de cultuur van universiteiten verandert en als professoren en studenten initiatieven nemen. Iemand moet de eerste stap zetten om de universiteiten te hervormen. Als het Europees Parlement dit niet doet, wie dan wel?"

Volgende stappen

De Parlementaire commissie voor onderzoek wil in het najaar een aanbeveling maken. Hierna kunnen de onderhandelingen met de Raad van start gaan. De uiteindelijke beslissing zal waarschijnlijk eind 2013 genomen worden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden