Laatste nieuws:

DELFT, 13 maart 2012 15:05

TU Delft krijgt 752.000 euro subsidie voor zonnecelonderzoek

De sectie Photovoltaic Materials and Devices (PVMD) van Prof. Miro Zeman van de Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft, ontvangt in totaal 752.000 Euro aan subsidies uit Nederland en Europa voor de ontwikkeling van efficiënte en goedkope zonnecellen. Beide projecten zijn gestart in maart.

'
1/1

De stichting FOM geeft Zeman's groep 292.000 euro om een promovendus aan te trekken voor onderzoek naar fotonische structuren voor de verstrooiing van licht. Door deze structuren kunnen er meer lichtdeeltjes worden geabsorbeerd in ultradunne silicium zonnecellen. Hiermee gaat het rendement van deze cellen omhoog.

De subsidie maakt onderdeel uit van het ‘Stirring of Light' programma van FOM. In dit programma worden nieuwe concepten voor de manipulatie van licht in materie onderzocht en ontwikkeld. Het programma wordt gecoördineerd door de Universiteit Twente en wordt uitgevoerd in samenwerking met Amolf, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Delft. De totale subsidie is 2,13 miljoen euro.

Fast Track: reductie van de kosten van zonne-elektriciteit

Daarnaast ontvangt de onderzoekgroep van Miro Zeman samen met 19 andere Europese onderzoeks- en industriegroepen een subsidie in het kader van het KP7-programma van de Europese Commissie. De Delftse onderzoekers ontvangen 460.000 euro waarmee ze een stabiele topcel gaan ontwikkelen die is afgesteld op het absorberen van lichtdeeltjes uit het blauwe deel van het zonnespectrum. Hiermee kan het rendement van de zonnecel verhoogd worden.

Deze subsidie maakt onderdeel uit van het Europese KP7 Fast Track project voor de ontwikkeling van zonnecellen voor de productie van elektriciteit. De doelstelling van dit project is de ontwikkeling van zonnecellen gebaseerd op dunne lagen van silicium met een stabiel rendement van 14%. Dit leidt tot een reductie van de kosten van zonne-energie tot minder dan 0,5 € per watt-piek (in Nederland vergelijkbaar met ongeveer 0,06 €/kWh).

Deze kostenreductie zal worden gerealiseerd door toepassing van nieuwe technologieën in zogenaamde tandemcellen, een stapeling van twee typen zonnecellen op elkaar. Het project duurt 3 jaar en wordt gecoördineerd door het Duitse Forschungszentrum Jülich. De totale omvang van dit project bedraagt 14,5 M€.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (20)

5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden