Laatste nieuws:

DELFT, 8 maart 2012 11:24

Vergroting aandeel duurzame energie door sturen van energievraag

Samen met vijf partners onderzoekt TNO of het haalbaar is om de vraag naar energie zoveel mogelijk aan te passen op het aanbod van duurzame energie. Dat betekent, juist op die momenten elektriciteit gebruiken wanneer de zon schijnt, of wanneer het waait. Dit is noodzakelijk om op grotere schaal gebruik te maken van duurzame bronnen.

'
1/1

De vraag en het aanbod van energie in het elektriciteitsnetwerk moet altijd in balans zijn, om over- en onderbelasting te voorkomen. Hierdoor wordt bij overproductie windmolens en invloeden van zonnestroom ‘afgeschakeld'.

De traditionele manier om deze balans te behouden is het flexibiliseren van het aanbod met de inzet van gascentrales. TNO voert het onderzoek uit samen met de partners Alliander, Essent/Powerhouse, EvoSwitch, Kloosterboer en Partner Logistics in het project Flexiquest.

In het project Flexiquest onderzoekt TNO de technische, organisatorische en economische haalbaarheid om de vraag naar energie aan te passen op het aanbod van duurzame energie. Het gaat hierbij om de effecten voor de hele energieketen.

Flexiquest richt zich hiervoor specifiek op de middelgrote energieverbruikers zoals datacenters, vrieshuizen, zwembaden, kantoorpanden, ziekenhuizen, lichte industrie, waterschappen et cetera, omdat aan deze groep op dit moment nog weinig aandacht wordt besteed. Verwacht wordt dat daarmee zichtbare effecten voor hele energieketen ontstaan.

Resultaten voor hele energieketen
Flexiquest bekijkt de effecten van de vraagsturing voor alle partijen in de energiewaardeketen; producenten, handelspartijen, (regionale)netbeheerders en uiteindelijk de eindgebruiker.

Flexiquest werkt toe naar businessmodellen waarmee alle partijen in de keten kunnen bepalen wat meer duurzame energie specifiek voor hen betekent. Vragen zoals: "In hoeverre kunnen we de energievraag flexibiliseren?", "Wat betekent meer duurzame energie voor de regionale elektriciteitsnetbeheerders in termen van netwerktransport en gemoeide kosten?" en "Wat betekent meer duurzame energie voor het tarief dat eindgebruikers betalen?" spelen hierbij een belangrijke rol.

Het op grotere schaal inzetten van duurzame energie sluit aan bij de EU-targets voor duurzame groei: doel is om in 2020 20% van de energie duurzaam op te wekken.

bron: TNO

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden