, 22 februari 2012 12:43

B&R Automation - Verder ontwikkelde ergonomie met multi-touch


Binnen de consumentenelektronica, heeft de multi-touch technologie niet allen de ergonomie veranderd, maar ook de gebruikersgewoonten. Deze techniek biedt de mogelijkheid om machines en apparatuur, binnen de industriële sector, intuïtiever en sneller te bedienen. Tevens is deze techniek ook veiliger. Het zal een ommezwaai teweeg brengen op het gebied van de ergonomie van de visualisering van machines en installaties. Op de beurs SPS/IPC/DRIVES 2011 in Neurenberg, presenteerde B&R deze multi-touch panel.


In de industriële automatiseringssector zien we al meer dan tien jaar een sterke trend richting het gebruik van de touch screen. Ze worden inmiddels ook toegepast in hygiënegerelateerde sectoren, zoals de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie. "Touch screens vervangen het toetsenbord niet volledig, maar zorgen wel voor een grotere flexibiliteit in steeds meer toepassingen", zegt Raimund Ruf, BU Manager HMI bij B&R. "We zien ook dat er veel meer nadruk wordt gelegd op user ergonomie, zowel in de configuratie van het panel als in de vormgeving van gebruikersinterfaces."Ergonomie tussen twee vingers

De bekendste vorm van de multi-touch technologie is natuurlijk de smartphone. Deze multi-touch technologie is de volgende stap op het gebied van innovatie voor bedieningsconcepten voor de machinebouw.

Door middel van deze technologie neemt de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijke toe terwijl ook het veiligheidsniveau van de machine toeneemt. Dit komt door de vereenvoudiging van het systeem ontwerp. Op deze manier zijn er bijvoorbeeld machines beschikbaar, waarmee je met één hand het menu kunt openen terwijl je met je andere hand parameters kunt plaatsen. Zo hoeft er niet continu heen en weer geschakeld te worden naar submenu's waardoor het overzichtelijker en duidelijker wordt. De operator is sneller daar waar hij zijn wil, want er is geen complexe menuniveau. Ook wordt er makkelijker door de lijsten gescrolld, omdat de inhoud zelf verplaatst wordt en niet het gehele kader.

De operationele veiligheid kan worden verhoogd door twee-hands bediening.

Kortom, een panel dat makkelijk te bedienen is, goed schoon te maken is en in gebruiksgemak voorziet.
Multi Touch

Meer informatie..

 

© Aandrijvenenbesturen.nl