Laatste nieuws:

BALTIMORE, VS, 6 februari 2012 12:25

Vlinderstudie voor betere vliegende robot-insecten

Engineers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit hebben onderzoek uitgevoerd op vlinders. Dit om de volgende generatie van robots ter grootte van een insect te kunnen ontwikkelen. Door de vlinders te volgen met hogesnelheidscamera’s kunnen ingewikkelde vluchtmanoeuvres worden geanalyseerd en hopelijk worden nagebootst door kleine vliegende robots.

Het vlinderonderzoek levert een bijdrage aan onderzoek op micro-robots zoals deze MAV, ontwikkeld door Harvard University.'
Het vlinderonderzoek levert een bijdrage aan onderzoek op micro-robots zoals deze MAV, ontwikkeld door Harvard University.
1/1

Het onderzoek van Johns Hopkins is gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van defensie. De bedoeling is om vliegende robots te maken die ingezet kunnen worden voor verkenningsmissies, monitoring en reddingsmissies. Deze vliegende micro-robots worden ook wel ‘micro aerial vehicles'(MAV's) genoemd.

"Vooral bij militaire missies moeten deze MAV's met succes door complexe omgevingen kunnen vliegen, door krappe openingen en windvlagen," geeft Tiras Lin aan. Lin is een student van de Whiting School of Engineering die onderzoek uitvoert door middel van hogesnelheidscamera's.

Vlinders filmen

Voor het onderzoek heeft Lin met speciale camera-apparatuur, die op maximaal 3000 beelden per seconde kan filmen, vliegende vlinders bestudeerd. Ter vergelijking: standaard camera's schieten tussen de 24 en 60 beelden per seconde. De vleugelbewegingen, die normaal te snel gaan voor het menselijk oog, zijn dankzij de speciale camera dus in groot detail te bestuderen.

Lin: "Vlinders flapperen ongeveer 25 keer per seconde met hun vleugels. Daarom moesten we zoveel beelden schieten." Dankzij een speciale opstelling met 3 camera's zijn de bewegingen van de insecten zelfs in drie dimensies te analyseren.

Het onderzoek zal zich nu gaan richten op nog kleinere insecten, zoals fruitvliegjes. Lin hoopt met deze nieuwe camerabeelden het raadsel op te lossen hoe deze insecten ondersteboven kunnen landen.

De robot-insecten die dankzij Lin's onderzoek gebouwd kunnen worden zijn onder andere in ontwikkeling bij het Microrobotics Laboratory van Harvard University.

bron: Eurekalert

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden