Laatste nieuws:

DELFT, 6 februari 2012 11:00

Afschaffing masterbeurs raakt technische studenten onevenredig hard

De colleges van bestuur van de drie TU’s (TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente) vinden dat bèta-technische studenten door het wetsvoorstel ‘Studeren is investeren’ van staatssecretaris Zijlstra teveel worden benadeeld. Het afschaffen van de masterbeurs vormt een extra hobbel voor studenten om te kiezen voor een technische master. En dat terwijl het bedrijfsleven juist behoefte heeft aan meer technisch afgestudeerden. Het is dan ook aan te bevelen om juist in deze doelgroep te investeren.

'
1/1

Als de plannen van Zijlstra doorgaan moeten masterstudenten per september 2012 via een sociaal leenstelsel hun opleiding financieren. De opbrengst van deze maatregel wil Zijlstra investeren in de kwaliteit van het onderwijs. Daar werken de drie TU's al actief aan met programma's voor excellente studenten, maar ook met maatregelen om de instroom te vergroten, de uitval te beperken en het studietempo te verhogen. Deze plannen zijn op uitnodiging van staatssecretaris Zijlstra in 2011 opgenomen in het Sectorplan Technologie.

Extra hobbel

"De maatregelen van Zijlstra vormen een extra hobbel voor studenten om te kiezen voor een bèta-technische masteropleiding", aldus Paul Rullmann, Collegelid aan de TU Delft en voorzitter bestuurscommissie 3TU.Onderwijs. "Studenten zouden nu eerder kunnen gaan kiezen voor een éénjarige masteropleiding. Dan halen ze met een beduidend kleinere studieschuld toch een Masterdiploma." Deze maatregel schrikt studenten af om een volledige tweejarige Master of Science te kiezen, terwijl de maatschappelijke vraag juist naar zulke afgestudeerde ingenieurs uitgaat.

Groei technici nodig

Volgens Anne Flierman, voorzitter van de 3TU.Federatie, is deze maatregel opmerkelijk. "In de human capital agenda van de topsectoren is duidelijk aangegeven dat een significante groei van het aantal technisch opgeleiden nodig is. Je zou daarom verwachten dat de overheid maatregelen bedenkt waardoor de instroom van technische studenten toeneemt."

"Ondanks deze maatregelen adviseren wij aankomende studenten om te kiezen voor een bèta-technische masteropleiding en die extra € 6000,- in zichzelf te investeren", aldus Hans van Duijn, Rector Magnificus in Eindhoven en voorzitter 3TU.Onderzoek. "Het bedrijfsleven staat immers te springen om meer bèta-technisch afgestudeerden."

bron: 3TU

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden