Laatste nieuws:

PHILADELPHIA, VS, 2 februari 2012 10:59

Robothelikopters vertonen zwermgedrag (video)

Onderzoekers van het Amerikaanse instituut voor ‘General Robotics, Automation, Sensing and Perception’ (GRASP) van de Universiteit van Pennsylvania, hebben een slimme helikopter ontwikkeld. De robothelikopter heeft een hoog zelf oriënterend vermogen en kan in formatie vliegen.

'
1/1

Geïnspireerd op de manier waarop zwermen vogels vliegen, hebben de onderzoekers van GRASP zogeheten Quadrotors ontwikkeld, intelligente helikoptertjes met vier wieken. Een Quadrotor kan zichzelf tijdens een vlucht stabiliseren. Zelfs wanneer hij lukraak de lucht in wordt geworpen, zal de robot zichzelf heroriënteren en blijven vliegen of zweven. Dit maakt de robots uitermate handig voor toepassing in minder stabiele situaties.

Robot-invasie

De echte magie van deze kleine wondertjes zit hem overigens in de geavanceerde wijze waarop ze in formatie kunnen vliegen. Breng meerdere van deze Quadrotors samen en ze houden niet alleen rekening met hun omgeving, maar ook met elkaar. Zo kunnen ze een formatie vasthouden, naadloos overschakelen naar een andere formatie, hindernissen ontwijken, achtjes vliegen en meer. Het heeft iets van een mini robot-invasie wanneer je 16 van deze behendige nanokopters op je af ziet vliegen.

Combinatie

Het geheime recept achter de robots is een combinatie van verschillende projecten die momenteel lopen bij GRASP. Zo is er het ‘Micro Autonomous System Technologies '-onderzoek, wat kijkt naar complexe intelligente robotgroepen die moeilijk individueel op afstand bestuurbaar zouden zijn. Ook is de research van het SWARMS-onderzoek meegenomen, wat staat voor ‘Scalable sWarms of Autonomous Robots and Mobile Sensors'. Dit laatste onderzoek poogt om zwerm-gedragingen uit de natuur na te bootsen in robotvorm. Hierbij wordt de kunstmatige intelligentie van de robots gebruikt om menselijke commando's uit te voeren.

In onderstaande video is een demonstratie te zien van de vaardigheden van deze Quadrotors. Het onderwijl luisteren naar ‘Die Walküre' van Richard Wagner is niet verplicht, maar werkt wel enorm sfeer verhogend bij deze beelden.

 

bron: Slashgear

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden