Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 31 januari 2012 16:30

Hbo-opleiding ‘Praktijkdocent Engineering’ van start

Samen met de vereniging FME-CWM en de Hogeschool Windesheim heeft A+O Metalektro het initiatief genomen voor de ontwikkeling van de tweejarige hbo-opleiding ‘Praktijkdocent Engineering’. 30 januari startte deze opleiding op het ROC Koning Willem I college in ’s-Hertogenbosch.

'
1/1

Doel van de opleiding is praktijkopleiders van technische bedrijven zodanig bij te scholen, dat zij beter in staat zijn eigen medewerkers en leerlingen te begeleiden en op te leiden in het bedrijf. Daarnaast leren de praktijkopleiders gastlessen te verzorgen in het technisch beroeps-onderwijs (vmbo-mbo). Dat laatste is erg belangrijk, omdat veel techniekdocenten binnenkort met pensioen gaan.

Initiatief

A+O Metalektro heeft samen met FME en Hogeschool Windesheim het initiatief genomen voor de ontwikkeling van deze tweejarige hbo-opleiding (Associate Degree Engineering). Hogeschool Windesheim is licentiehouder en onder meer verantwoordelijk voor de kwaliteit en examinering. De opleiding wordt uitgevoerd op locatie en is van start gegaan op het ROC Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch. Bedoeling is per 1 september 2012 ook te starten in Leiden (ROC Leiden) en in Zwolle (Deltion College). De lessen worden in deeltijd verzorgd, dat wil zeggen één dag per week een middag en een avond.

Praktijkopleiders

De opleiding is bedoeld voor praktijkopleiders die werkzaam zijn bij opleidingsbedrijven en samenwerkingverbanden in de techniek, bij techniekbedrijven met eigen bedrijvenscholen en bij bedrijven met eigen trainingsfaciliteiten. Doel is praktijkopleiders didactisch bij te scholen en te versterken. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Ten eerste kunnen praktijkopleiders hun eigen medewerkers en studenten in het bedrijf beter opleiden. Daarnaast kunnen zij ook ingezet worden om de vergrijzing in het techniekonderwijs op te vangen. Binnenkort gaat een groot aantal techniekdocenten met pensioen. Er zijn echter onvoldoende nieuwe docenten voorhanden om deze uitstroom van vakdocenten te compenseren.

De initiatiefnemers willen met deze opleiding de instroom in techniekopleidingen in Nederland versterken en een antwoord bieden op de dreigende vergrijzing in het techniekonderwijs. Het comité van aanbeveling bestaat, onder anderen, uit Jan Kamminga, voormalig voorzitter van FME.

bron: FME-CWM

Reacties (1)

Mooi initiatief, maar is dit niet wat te laat? Techniek is door bedrijven jarenlang gedegradeerd teneinde de salarissen tov andere vakgebieden maar zo laag mogelijk te houden. Met als resultaat geen leerlingen meer en binnenkort dus zelfs geen leraren meer. Lijkt me een leuke opleiding, maar voor mij te laat. Om nu met 60 jaar nog voor de klas re gaan staan.......

T.R

31-01-2012 op 17:27

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

Bege Aandrijftechniek BV

Rollon Lineairtechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden