Laatste nieuws:

DEN HAAG, 28 december 2011 10:38

Ondernemers industrie minder pessimistisch

De stemming onder ondernemers in de industrie is in december verbeterd. Het producentenvertrouwen steeg van -4,8 in november naar -1,3 in december. Vooral over de toekomstige productie waren de ondernemers minder pessimistisch. In de voorgaande twee maanden daalde het producentenvertrouwen nog.

'
1/1

De industrie behaalde in oktober 2011 bijna 7 procent meer omzet dan een jaar eerder. Dit is een halvering van de omzetgroei ten opzichte van september, toen bedroeg de groei iets meer dan 13 procent. De door de industrie verkochte producten waren in oktober ruim 8 procent duurder dan in oktober 2010. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 1 procent hoger dan in oktober 2010. Daarmee was de groei kleiner dan in september, toen de productie met bijna 3 procent groeide.

In het derde kwartaal van 2011 groeide de Nederlandse economie met 1,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Ondernemers veel minder somber over toekomstige productie

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers waren in december 2011 veel minder somber over de toekomstige productie dan in november. Ook het oordeel over de voorraden verbeterde. Over de orderpositie waren de ondernemers daarentegen iets pessimistischer dan in de voorgaande maand.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de waarde van hun orderontvangsten in de afgelopen drie maanden is toegenomen was vrijwel even groot als het aantal dat de waarde van hun orderontvangsten zag afnemen. Met 101,5 was de index orderpositie (orders uitgedrukt in maanden werk) iets hoger dan in november.

Het aantal ondernemers dat dacht de verkoopprijzen in de komende drie maanden te verhogen nam fors toe. Over de toekomstige werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers even somber als voorgaande maand.

Toename voorraden onverminderd groot

De ondernemers in de industrie hielden in oktober bijna 12 procent meer voorraad gereed product aan dan in oktober 2010. De toename was gelijk aan die in september. De voorraden zijn al bijna een jaar onafgebroken hoger dan een jaar eerder. De index van de voorraden gereed product (2005=100) kwam in oktober uit op 108,7 tegen 107,2 in september.

bron: CBS

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden