Laatste nieuws:

CAMBRIDGE, VS, 30 november 2011 13:57

Kruipende robot allesbehalve ‘low-tech’ (video)

Wetenschappers van Harvard in de VS hebben een zachte flexibele kruipende robot ontwikkeld. Het idee achter de robot heeft wel iets weg van de manier waarop ongewervelde dieren als wormen en zeesterren zichzelf voortbewegen.

'
1/1

De robot is vervaardigd van stevig elastomeer, wat toch flexibel genoeg is om gemakkelijk te kunnen buigen en bewegen. De praktische voortbeweging leunt op twee soorten elastomeer, een variant die buigzaam is, maar niet uitrekt onder druk, en een variant die uitrekt onder druk. Het lichaam van de robot is opgedeeld in kamers, met deze twee typen elastomeer aan tegenoverliggende zijden. Als zo'n kamer onder druk staat dan buigt de kunststof zich op een specifieke manier. Door een serie van dit soort kamers te gebruiken, kan er een soort spier gevormd worden die voor voortbeweging zorgt.
Het eindresultaat is een soort vierpotig robotje van kunststof, met vier armen die in een soort X-vorm vanuit een centraal ‘middenlijf' lopen. Elk van deze armen kan buigen als er druk wordt uitgeoefend en het ‘lijf' in het midden kan star blijven, of ook meebuigen.

Aangedreven door perslucht

Het robotje van Harvard is pakweg 15 cm lang en heeft slechts een halve atmosfeer aan lucht nodig om te bewegen (ongeveer 10 procent van de druk in een gemiddelde fietsband). De perslucht werd aangevoerd via een stel flexibele slangen, maar eventueel zou een kleine pomp in de toekomst ook in het ontwerp kunnen worden geïntegreerd, voor meer mobiliteit.
De robot kan op twee manieren bewegen. Het kan met alle vier de poten voortbewegen, maar ook een soort kruipbeweging maken door twee paar poten zo te laten bewegen dat ze de rest van het ‘lijf' voortduwen. De onderzoekers kregen het zelfs voor elkaar de robot door een nauwe opening onder een glasplaat te laten bewegen.

Uitdaging in aansturing

Het lijkt een aardige ‘low-tech'-oplossing. Toch bleek het aansturen van de robot een uitdaging voor hedendaagse aandrijfsoftware. De benodigde commando's kunnen wel empirisch naar de robot gestuurd worden, maar de respons van de kunststof op de druk is non-lineair, waardoor aandrijfsoftware die bedoeld is voor simpele armen en tandwielen minder geschikt is. Een uiteindelijke oplossing hiervoor zou een goed non-lineair aansturingssysteem kunnen zijn, of iets als een neuraal netwerk waarmee de software voor een groot deel zelflerend zou kunnen zijn.


bron: PNAS

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (15)

28 maart 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
RailTech 2017
5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden