TOKIO, JAPAN, 8 november 2011 13:17

Honda toont verbeterde Asimo-robot (video)

Honda Motor heeft vandaag een nieuwe humanoïde Asimo-robot onthuld. De nieuwe versie van de wereldberoemde robot is lichter en kan zelfstandiger opereren dan zijn voorgangers. Deze Asimo kan ook zonder directe bediening taken uitvoeren en zich aanpassen aan verschillende situaties.

Een van de bedrijfsmissies van Honda is het helpen van mensen door het inzetten van technologie. Met dit doel voor ogen doet Honda al jaren onderzoek naar robotica. Naast het ontwikkelen van humanoïde robots zoals de Asimo, zet het Japanse bedrijf zich ook in om robots te bouwen voor massa-productie en andere praktische toepassingen.

Autonome robot

De nieuwe slogan voor de Asimo is ‘autonome machine', in tegenstelling tot de beschrijving ‘automatische machine', die bij veel voorgangers werd gehanteerd. Drie belangrijke factoren waren van belang bij de ontwikkeling van deze robot:

1. Meer geavanceerde intelligentie
2. Meer geavanceerde fysieke mogelijkheden
3. Betere uitvoering van taken

Om deze drie doelen te halen, werd er een nieuw systeem voor Asimo's kunstmatige intelligentie uitgedacht. Het nieuwe systeem kan veel data van verschillende sensoren verwerken die gelijk staan aan veel zintuigen die mensen ook hebben. Denk hierbij aan zien, horen en voelen. De nieuwe Asimo is beter ingespeeld op zijn omgeving en kan ook nog eens stemmen van meerdere mensen tegelijk herkennen, ook als ze tegelijkertijd aan het woord zijn.

Ook fysiek is er nogal wat veranderd aan Asimo. De robot is maar liefst zes kilo lichter geworden en heeft sterkere benen gekregen die met een groter bereik kunnen bewegen. Daarnaast kan Asimo ook lopen, rennen (voor- en achteruit) en op één of twee benen springen. Ook heeft Honda voor de robot een compacte hand ontwikkeld met meerdere vingers.

Dankzij deze nieuwe hand zijn veel geavanceerde taken mogelijk. Er zit een aanrakingsgevoelige sensor en een krachtsensor in de handpalm en in iedere vinger ingebouwd. Ook kan ieder van deze vingers apart worden aangestuurd. Gecombineerd met de geavanceerde kunstmatige intelligentie kan de robot veel taken met handigheid uitvoeren. Denk hierbij aan taken als vloeistof uit een glazen fles in een kartonnen beker gieten zonder de beker fijn te knijpen. Ook kan Asimo met zijn handen communiceren door gebruik te maken van gebarentaal. 

 

bron: Honda (via Engadget)

Foto's:

De nieuwe ASIMO

© Aandrijvenenbesturen.nl