Laatste nieuws:

DEN HAAG, 1 november 2011 10:23

Verhagen: 'Topsectorenaanpak betekent meer geld voor onderzoek en innovatie'

Het kabinet besteedt ruim € 700 miljoen meer aan onderzoek en innovatie dan in 2008. In totaal wordt in 2015 bijna € 4 miljard geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek en om de zoektocht naar nieuwe producten en diensten mogelijk te maken.

Minister Verhagen: "Meer private financiering aantrekken". '
Minister Verhagen: "Meer private financiering aantrekken".
1/1

Dat stelde minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) voor een publiek van wetenschappers op het jubileumcongres van de Academy of Technology and Innovation op 27 oktober 2011 in Den Haag. "Het is dus absoluut een misverstand dat de topsectorenaanpak van het kabinet het einde van de ongebonden wetenschap inluidt," zei Verhagen.

Blijven investeren in innovatie en onderzoek

In 2010 waren de investeringen in kennis en innovatie tijdelijke hoger als gevolg van crisismaatregelen. Toen is de overheid ingesprongen om te zorgen dat bedrijven hun onderzoekers in dienst konden houden en ondanks de crisis konden blijven investeren in innovatie en onderzoek. Maar ook nu liggen de bestedingen nog steeds hoger dan voor het begin van de financiële crisis.

Het nieuwe innovatiebeleid moet er toe leiden dat bedrijven veel meer gaan investeren in zowel fundamenteel als toegepast onderzoek. Op dit moment investeren Nederlandse bedrijven 0,8 procent van het Bruto Nationaal Product in onderzoek en ontwikkeling (R&D), veel minder dan in andere landen.

Meedoen in de topsectorenaanpak

"Dat aantal moet fors omhoog," vindt Verhagen. "Die hogere uitgaven aan onderzoek door het bedrijfsleven kunnen ten goede komen aan publieke kennisinstellingen. Maar zij moeten de bakens dan wel verzetten. Bedrijven opzoeken. Nieuwe bronnen van financiering aanboren."

Als voorbeeld noemde Verhagen de Wageningen Universiteit en Research Centre. "Ons eigen Cambridge voor de land- en tuinbouw. Dat haalt de helft van zijn onderzoeksbudget uit de markt. In ben er van overtuigd dat ook andere Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen meer private financiering kunnen aantrekken. Zeker als ze volop meedoen in de topsectorenaanpak."

Minister Verhagen gaf aan dat met de topsectorenaanpak een stevig pakket aan nieuwe maatregelen wordt geïntroduceerd. 'Geen tijdelijke maatregelen, maar structureel waar de wetenschappelijke wereld op kan bouwen en ondernemers van kunnen profiteren.'

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Pilz Nederland

EUCHNER (Benelux) BV

Rollon Lineairtechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden