Laatste nieuws:

TORONTO, CANADA, 25 oktober 2011 12:16

Zonneschip redder in nood (video)

Het Canadese bedrijf Solar Ship heeft een bijzonder vliegtuig gebouwd. Het is een soort kruising tussen een vliegtuig en een zeppelin. Het vliegtuig is bedoeld voor het transporteren van goederen naar moeilijk bereikbare plaatsen. Vooral de korte landingsbaan die het luchtschip nodig heeft is hierbij een groot voordeel.

'
1/1

Het ontwerp is simpel: een onderstel met een propellor, een opblaasbaar zeppelin-gedeelte gevuld met helium en in de vorm van een deltavleugel, met tot slot een verzameling zonnecellen die de bovenkant van het vliegtuig bedekken en voor energie zorgen.

Van hyperklein...

Solar Ships komen in drie modellen, oplopend in grootte. De Caracal is de kleinste en ideaal voor afgelegen gebieden, waar de wegen schaars zijn. Het vliegtuig kan met enkel zonne-aandrijving een lading van 150 kilogram vervoeren. Met een hybride-aandrijving gaat dit omhoog naar 750 kilogram. Een volledig beladen Caracal heeft maar een baan van 100 meter lang nodig om op te stijgen. Een testvlucht van de Caracal is in het filmpje onderaan dit artikel te zien.

...tot supergroot

Het middelgrote model, de Chui, kan met zonne-aandrijving en hybride-aandrijving respectievelijk 1000 en 2500 kilogram vervoeren. Het grootste model, de Nanuq, doet hier nog een schepje bovenop met 12 of 30 ton lading, afhankelijk van welke aandrijving er gekozen wordt. Zelfs de grotere toestellen hebben maximaal 200 meter nodig om op te stijgen.

De volledige technische specificaties van de toestellen, en meer informatie over de zonneschepen, zijn te zien op de website van Solar Ship.

Toepassingen Solar Ship

Een ideale toepassing van de Solar Ships zou een door natuurgeweld geteisterd gebied zijn. Denk aan gebieden waar door tsunami's of overstromingen wegen verdwenen zijn. Ook gebieden die te ver weg zijn voor een klein brandstof-aangedreven vliegtuig, omdat een volle tank ze simpelweg niet ver genoeg brengt, zijn nu toegankelijk.

Het Solar Ship is volgend jaar te bewonderen tijdens diverse demonstraties, maar nieuwsgierigen kunnen hieronder alvast een testvlucht bekijken van de Caracal. 

 

 

bron: Solar Ship

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Pilz Nederland

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rollon Lineairtechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden