LONDEN, ENGELAND, 24 oktober 2011 11:01

Top Gear gedeeltelijk vrijgesproken van smaad (video)

Vorige week heeft de hoge raad in Londen besloten dat het BBC-autoprogramma Top Gear niet geheel schuldig is aan smaad. Autofabrikant Tesla Motors had de makers van het tv-programma aangeklaagd na een test van de Tesla Roadster in het programma.

Volgens Tesla werd de actieradius van de auto ten onrechte kleiner voorgedaan dan in werkelijkheid doordat presentator Jeremy Clarkson aangaf dat de accu van de elektrische auto al na 88 kilometer leeg was. Dit was veel minder dan het bereik van 321 kilometer wat Tesla beweerde.

De rechter oordeelde hierover echter dat de bewoordingen van Clarkson niet betekenen dat hij van mening was dat de eiser (Tesla) mensen misleidde. Volgens de rechter kon iedere Top Gear -kijker zelf ook bedenken dat de snelle rit van Clarkson op een gesloten circuit niet representatief zou zijn voor de prestaties van het voertuig bij normale omstandigheden op een openbare weg.

Ook beschuldigde Tesla het tv-programma ervan dat ze een doorgebrande stop hadden aangemerkt als een falen van de remmen. Volgens Tesla ging de auto kapot als gevolg van oververhitting en de roekeloze rijstijl van presentator Clarkson. Ook gaf Tesla aan dat ze nog steeds financiële schade ondervinden van de negatieve manier waarop hun elektrische auto in de uitzending naar voren kwam.

Of er van de kant van Top Gear sprake is van opzettelijk zwartmaken van Tesla is nog niet beslist. De rechter doet hierover binnen enkele weken uitspraak. De BBC vindt dat de hele claim verworpen moet worden.

Bekijk hieronder de gewraakte uitzending nogmaals. 

 

 

 

Foto's:

Top Gear

Still uit de gewraakte uitzending.

© Aandrijvenenbesturen.nl