Laatste nieuws:

EDE, 12 oktober 2011 14:50

Industrie ervaart grootste tekort aan kennis van elektrotechniek

Bedrijven binnen de Nederlandse industrie geven aan een groot tekort te hebben aan medewerkers met kennis en vaardigheden op het gebied van elektrotechniek. Bijna twee derde (61 procent) van de bedrijven geeft aan het meest behoefte te hebben aan medewerkers met kennis van deze vakdiscipline.

 '
1/1

Dit blijkt uit een onderzoek van ROVC, partner voor trainingen, opleidingen en advies & implementatie binnen de Nederlandse industrie, onder ruim 460 industriële bedrijven. Daarnaast wordt kennis van de vakdisciplines besturingstechniek en hydrauliek gemist.

Het wordt voor medewerkers in technische functies steeds belangrijker om allround kennis te hebben. Technieken komen steeds meer naast elkaar voor. Waar werktuigbouwkundigen eerst alleen mechanische kennis nodig hadden is elektrotechnische kennis nu niet meer weg te denken. Met deze ontwikkeling zien bedrijven in dat allround opgeleid personeel steeds belangrijker wordt.

Bij- en omscholen 

Uit het onderzoek van ROVC blijkt tevens dat ruim 52 procent van de bedrijven het tekort aan geschoolde technici wil oplossen door personeel bij en om te scholen. Naast bij- en omscholing worden oplossingen genoemd als het uitbesteden van (deel)taken, een herverdeling in de huidige taken van het personeel, goede employer branding en het aantrekken van zij-instromers. 90 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan reeds met de genoemde oplossingen aan de slag te zijn.

Kennis direct toepasbaar  

Roel Greutink, manager ontwikkeling & onderhoud producten bij ROVC: "Het bij- en omscholen van personeel wordt als belangrijkste oplossing gezien voor het tekort aan technici. Hier moet echter vooraf goed over worden nagedacht. De vraag wat de medewerkers werkelijk moeten kennen en kunnen om de bedrijfsdoelstellingen te behalen staat hierbij centraal. Daarnaast is het belangrijk dat de opgedane kennis direct wordt geborgd binnen het bedrijf en dat deze kennis direct toegepast kan worden in werksituaties. Er mag geen vertaalslag zitten tussen datgene wat iemand doet en wat hij of zij leert. Alleen dan kan het bij- en omscholen van medewerkers goed bijdragen aan het terugdringen van het tekort aan technici".

bron: ROVC

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Pilz Nederland

Rollon Lineairtechniek BV

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (20)

5 april 2017 - 's-Hertogenbosch - Brabanthallen
Automation 2017
11 april 2017 - Rotterdam - Ahoy
Maintenance NEXT
19 april 2017 - Den Haag, World Forum
International Robotics Week
24 april 2017 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe
9 mei 2017 - Eindhoven - Evoluon
Safety Event 2017
9 mei 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Maritime Industry 2017
9 mei 2017 - Hengelo - Thales
Virtual reality training & simulatie in de industrie
30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden