Laatste nieuws:

ÉINDHOVEN, 13 oktober 2011 10:08

3D-printen op RapidPro 2012

Begin dit jaar organiseerde Mikrocentrum de vakbeurs en congres RapidPRO, waarbij ook enkele lezingen plaatsvonden. De belangstelling overtrof de verwachtingen ruimschoots. Dat deed Mikrocentrum besluiten het evenement op te schalen van één naar twee dagen: op 25 en 26 januari 2012, in Koningshof in Veldhoven.

 '
1/1
De laatste jaren richt Mikrocentrum zich steeds vaker op ‘additive manufacturing', dat ook ‘3D printing' of ‘digital direct manufacturing' wordt genoemd. Mikrocentrum organiseert op dit vlak al jaren themadagen en opleidingen en werkt hiervoor samen met onder meer TNO.

Bij draaien en frezen wordt overbodig materiaal weggenomen. Wat resteert, is de gewenste vorm. Het wegnemen van materiaal heet ‘subtractie'. Het toevoegen van materiaal heet ‘additie'. Hoewel ook spuitgieten ‘additief' is te noemen, lijkt de term voorbehouden aan vervaardigingswijzen waarbij vormen ontstaan door ondeelbaar kleine hoeveelheden ervan te verenigen met behulp van mechanische hulpmiddelen die telkens andere vormen kunnen voortbrengen, dus niet ‘gereedschapgebonden' zijn.

3D printen

Het ‘3D printen' van voorwerpen bestaat sinds de jaren tachtig. De bekendheid ervan neemt echter pas de laatste jaren duidelijk toe. Dit is een gevolg van de komst van nieuwe, betere machines en materialen. Niet onbelangrijk zijn ook de ontwikkelingen in de ICT die de individuele consument  een stem heeft gegeven. Zijn stem heeft er toe geleid dat (delen van) steeds meer producten worden gerealiseerd in samenwerking met hem. Het ‘matrijsloos' 3D printen van voorwerpen, stelt de producent immers in staat veel meer variatie in producten aan te brengen.

Het tweedaagse evenement RapidPro richt zich hoofdzakelijk op zowel bestaande als toekomstige professionele gebruikers van additive manufacturing en alles wat hiermee verband houdt. Hierbij horen net zo goed eenvoudige kunststof voorwerpen voor conceptbeoordeling, als hoogwaardige metalen machineonderdelen. Er is ook aandacht voor software, ontwerp, materialen en zelfs hybride oplossingen waarbij bijvoorbeeld 3D-printen naast frezen voorkomt.

Het evenement is laagdrempelig en ook interessant voor wie al flink wat ervaring heeft opgedaan. Naast dat er zich tal van bedrijven presenteren, vinden er lezingen plaatst over uiteenlopende onderwerpen. Hierbij is er niet alleen aandacht voor machines en materialen, maar bijvoorbeeld ook software en (nieuwe) bedrijfsmodellen. RapidPro is dus niet alleen interessant voor de pur sang technicus. De eerste, toen eendaagse editie, bracht ruim ruim 40 exposanten en 1100 bezoekers bijeen.

RapidPro ook brancheorganisatie

Met het evenement als basis is onder Mikrocentrum RapidPro opgericht als branchevereniging. De branchevereniging wil de belangen van haar deelnemers behartigen voor wat betreft  additive manufacturing. Op dit moment is ze vertegenwoordigd in de Nederlandse deelname aan de totstandkoming van een norm voor additive manufacturing en werkt ze op het vlak van opleiding samen met TNO Industrie en Techniek.

bron: RapidPro

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (19)

23 oktober 2017 - Aken, RWTH
Optics Week
24 oktober 2017 - Gorinchem, Evenementenhal
Recycling 2017
31 oktober 2017 - Gorinchem - Evenementenhal
Metavak 2017
7 november 2017 - Rotterdam - Ahoy
Europort
8 november 2017 - Bad Salfzuflen (D), Messezentrum
FMB
8 november 2017 - Assen, TT-Hall
Main Industry
9 november 2017 - Nieuwegein, De Kom
Master of Safety
14 november 2017 - Utrecht, Jaarbeurs
Smart Homes & Intelligent Building

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden