Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 5 oktober 2011 13:41

RaboBank: industrie moet meer en beter innoveren

Het Nederlandse bedrijfsleven bungelt onderaan als het gaat om uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling ten opzichte van andere EU-landen. Dit vormt een groot risico voor de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse industrie. Innovatie is de sleutel tot verbetering van de positie van ondernemers in de maakindustrie. Het is cruciaal dat ondernemers niet alleen meer innoveren, ze moeten vooral ook beter innoveren.

 '
1/1

Deze conclusies staan in het rapport 'Beter en sneller innoveren in de maakindustrie' van de Rabobank. Het rapport vormt een tweeluik met de studie 'Duurzame inrichting van de maakindustrie'.

Van 'lean en mean' naar innovatie

De afgelopen jaren is in de maakindustrie veel aandacht besteed aan het 'lean en mean' maken van het productieproces. In een verzadigde Europese markt, met een nauwelijks toenemend aantal koopkrachtige consumenten en vlakke economische groei, dient nu het accent te verschuiven naar innovatie én de inrichting van het innovatieproces. Hier liggen de kansen, aldus de bank.

Onderscheiden met kennis

Kennis is de grondstof van de Nederlandse industrie. Bedrijven ontlenen hun bestaansrecht steeds meer aan de competenties (kennis, kunde en vaardigheden) die in huis beschikbaar zijn. Machines leveren nauwelijks nog concurrentievoordeel op, want ieder bedrijf kan machines kopen. Ook bedrijven in opkomende economieën. Competenties zijn veel ingewikkelder te verkrijgen of te kopiëren. Daar is een kennisinfrastructuur voor nodig. Kennis en competenties bieden bedrijven verdedigbaar concurrentievoordeel en zijn het onderscheidend vermogen van de Nederlandse industrie in de toekomst.

bron: RaboBank

Reacties (1)

Dat is een goed voornemen! En het klinkt ook heel mooi. Maar dan de praktijk. Toen ik met mijn IT-bedrijf bij mijn Rabohuisbank aanklopte voor een ontwikkelingskrediet, kreeg ik nul op rekest. Net als trouwens bij ING en ABN/AMRO. Gelukkig bleek onze Duitse huisbank wel bereid om een krediet te verstrekken aan onze vestiging aldaar. Maar ja, dat was 5 jaar geleden. Misschien is er intussen iets veranderd hier in Nederland?

Huub

11-10-2011 op 10:20

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (6)...

Rollon Lineairtechniek BV

Pilz Nederland

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (26)

30 mei 2017 - Utrecht - Jaarbeurs
Electronics & Applications
30 mei 2017 - Neurenberg - Messezentrum
Sensor+Test 2017
31 mei 2017 - Veldhoven - Koningshof
Materials 2017
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Electric & Hybrid Marine World Expo
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Marine Maintenance World Expo en Conferentie
6 juni 2017 - Amsterdam, RAI
Autonomous Ship Technology Symposium
7 juni 2017 - Helmond, Automotive Campus
Automotive Congress 2017
13 juni 2017 - 's-Hertogenbosch
ATEX & Process Safety congres 2017

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden